Πιο κοντά το Ποτάμι και οι «τρεις»

Πιο κοντά το Ποτάμι και οι «τρεις»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρμουλα συνεργασίας αναζητεί ο κ. Στ. Θεοδωράκης με την πρωτοβουλία των τριών (Αννας Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση, Γ. Φλωρίδη) και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθεί η επίσημη έναρξη των συζητήσεων των δύο πλευρών. Αυτό θα είναι και το μοναδικό θέμα του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού που θα συνεδριάσει αύριο, καθώς ο κ. Θεοδωράκης θα ζητήσει εξουσιοδότηση για να προκαλέσει έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με τους τρεις που θα οδηγήσει σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχήμα.

Η επίσπευση των αποφάσεων του κ. Θεοδωράκη δεν είναι, βέβαια, άσχετη με τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις από το κόμμα του, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από βουλευτές και στελέχη του να αναλάβει πρωτοβουλίες σωτηρίας του Ποταμιού. Σχεδόν όλοι, με πρώτο τον κ. Γρ. Ψαριανό, έχουν από καιρό ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με τους τρεις. «Στηρίζουμε αυτή τη σύμπραξη με τους τρεις γιατί μόνο από αυτήν μπορεί να προκύψει κάτι καινούργιο» έλεγε χθες σε δημοσιογράφους ο Γρ. Ψαριανός, προσθέτοντας με το γνωστό καυστικό ύφος του «πως αν ήταν να πάμε στο ΠΑΣΟΚ, θα το είχαμε κάνει την εποχή του Σημίτη και δεν θα περιμέναμε την “επαναστατική” συνεργασία Φώφης – Παπανδρέου που φλερτάρει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Η παράμετρος αυτή, δηλαδή η απόλυτα καταγγελτική στάση που τηρούν οι τρεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την κ. Γεννηματά, προφανώς επηρέασε την απόφαση και του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος εδώ και καιρό επισημαίνει ότι η σωτηρία της χώρας προϋποθέτει την απομάκρυνση των κ. Τσίπρα και Καμμένου από την εξουσία. Με άλλα λόγια, αν κάτι φαίνεται να έχει ατύπως συμφωνηθεί μεταξύ των Στ. Θεοδωράκη και των τριών είναι η νέα κεντρώα μεταρρυθμιστική παράταξη, που θα επιχειρήσουν να συνδιαμορφώσουν, να προβληθεί αρχικά ως το αναγκαίο ανάχωμα για να μην επανέλθει μόνη της η «δεξιά» Ν.Δ. στην εξουσία και σταδιακά να μετεξελιχθεί στον νέο κεντροαριστερό πόλο του συστήματος.

Το πώς ακριβώς θα γίνει η εν λόγω σύμπραξη είναι νωρίς να το προβλέψει κανείς δεδομένου ότι κ. Θεοδωράκης δεν φέρεται διατεθειμένος να διαλύσει το Ποτάμι, ενώ οι τρεις πιστεύουν ότι ένα εντελώς νέο κόμμα πρέπει να έχει συγκροτηθεί μέχρι τον Ιούνιο και μάλιστα με εκλεγμένο αρχηγό από τη βάση. Οσοι ωστόσο μετέχουν στις άτυπες διαβουλεύσεις των δύο πλευρών και έχουν ατύπως αναλάβει ρόλο γεφυροποιού, πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν κοινώς αποδεκτές και δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με το που θα ανακοινωθεί η συνεργασία Ποταμιού με τους τρεις, θα εκλείψουν τα χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΔΗΣΟ.

Εκδήλωση

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, πρέπει να είχαν στο μυαλό τους τόσο ο κ. Θεοδωράκης, όσο και οι τρεις που παρέστησαν χθες σε (μια ακόμη) εκδήλωση που πραγματοποίησε ο κ. Λυκούδης για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Το πολιτικό παράδοξο, εν προκειμένω, ήταν ότι, ενώ ο εν λόγω βουλευτής διαρκώς τονίζει την ανάγκη συμμετοχής και του ΠΑΣΟΚ στη νέα κεντροαριστερή παράταξη που προτείνει, τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και οι τρεις υπουργοί που τον τίμησαν ήθελαν, προφανώς, διά της κοινής παρουσίας τους να υποδηλώσουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται καθόλου ένα «ΠΑΣΟΚ plus», αλλά μιαν άλλη εντελώς νέα παράταξη την οποία επιχειρούν να συνδιαμορφώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή