Ταχύτερη αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης επισφαλειών θέλει η ΤτΕ

Ταχύτερη αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης επισφαλειών θέλει η ΤτΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανεξάρτητο εξειδικευμένο σύμβουλο ανέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) την αξιολόγηση του νόμου για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων καθώς και τη σχετική εσωτερική οργάνωση της κεντρικής τράπεζας.

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες του σχετικού πλαισίου που οδηγούν στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των εταιρειών. Η δημιουργία εξειδικευμένων εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν μέρος της διαχείρισης των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα αποτελούν το μεγαλύτερο, και με διαφορά, πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και ευρύτερα η εγχώρια οικονομία: στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, τα NPEs ανέρχονταν στο 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων, που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 108,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το νομοθετικό πλαίσιο που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε για την αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό, εξ ου και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδότηση εταιρειών για τον σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχει αδειοδοτηθεί μόνο μία εταιρεία (η κοινή εταιρεία που έχουν δημιουργήσει η Alpha Bank με την ισπανική Aktua), ενώ 9 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Δύο από αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, οφείλονται στον μεγάλο όγκο στοιχείων και πληροφοριών που ζητεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες η ΤτΕ όπως απαιτεί ο νόμος. Στόχος είναι, μέσω της αξιολόγησης του ανεξάρτητου συμβούλου, να εντοπιστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τυχόν υπερβολικές απαιτήσεις ώστε το πλαίσιο να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση, θα ενημερωθεί η κυβέρνηση και θα αναζητηθούν περιθώρια βελτιώσεων του σχετικού πλαισίου, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον SSΜ να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2019. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων προέκυψε έπειτα από πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση, με τους θεσμούς να ζητούν ένα πολύ πιο ευέλικτο πλαίσιο και την κυβέρνηση ένα πολύ πιο «βαρύ» πλαίσιο από αυτό που τελικά ψηφίστηκε. Ετσι, είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα δει θετικά το ενδεχόμενο αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή