Η εργασία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Η εργασία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες έρευνες παρουσιάζουν σαφή συσχέτιση μεταξύ της βιολογικής ικανότητας μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί και της φύσης της εργασίας της. Σύμφωνα με νέα έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine και περιείχε στοιχεία από 473 γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 35 έτη και με προβλήματα γονιμότητας, η εργασία μιας γυναίκας επηρεάζει πλέον όχι μόνον τον χρόνο που χρειάζεται για να μείνει έγκυος αλλά και την ποσότητα και την ποιότητα των εναπομεινάντων ωαρίων.

Στην έρευνα αυτή, σε ποσοστό σχεδόν 40% οι γυναίκες δήλωσαν ότι η εργασία τους απαιτεί να σηκώνουν και να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα, ενώ το 22% δήλωσε ότι η εργασία του απαιτεί έντονη σωματική άσκηση. Οι γυναίκες αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν κατά μέσον όρο 9% λιγότερα ωάρια και 14% λιγότερα ώριμα ωάρια. Πιο ραγδαία ήταν η μείωση για όσες εργάζονταν με βάρδιες ή νυχτερινές ώρες κυρίως λόγω της διαταραχής του βιολογικού τους ρολογιού. Ταυτόχρονα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες εκείνες οι οποίες όχι μόνον έκαναν σωματικά απαιτητικές εργασίες αλλά ήταν ταυτόχρονα υπέρβαρες ή άνω των 37 ετών. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε και το γεγονός ότι σχεδόν το 75% των γυναικών που συμμετείχαν είχε ήδη δοκιμάσει μία φορά τη δυνατότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βέβαια, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι οι επιστήμονες αδυνατούν να εντοπίσουν τον μηχανισμό ο οποίος διαταράσσεται από την άρση βαρέων αντικειμένων ή την έντονη σωματική άσκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή