Πράσινο για την ελευθερία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή σκουροπράσινη κουκκίδα σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη καθώς και μερικά «θραύσματα» στη θέση της Ιρλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας συνιστούν τις μοναδικές οάσεις μέσα σε μια έρημο στα χρώματα της φωτιάς: στον παγκόσμιο χάρτη της ιντερνετικής πλατφόρμας Civicus, το πράσινο υποδηλώνει τις χώρες όπου οι ελευθερίες των πολιτών προστατεύονται επαρκώς. Το ανοικτό πράσινο, που κυριαρχεί μεταξύ άλλων στην πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης, στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία και σε ένα τμήμα της Νότιας Αμερικής, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οσο για το κίτρινο («περιορισμένες»), το πορτοκαλί («καταπιεσμένες») και το κόκκινο («κλειστές»), τα προγνωστικά είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα. Συνολικά, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν σε περιοχές όπου οι ελευθερίες της έκφρασης, της ειρηνικής συγκέντρωσης και του συνέρχεσθαι βρίσκονται σε καθεστώς απειλής ή καταπίεσης.

Καρπός μιας συνεργασίας μεταξύ οργανισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, η πλατφόρμα συγκεντρώνει στοιχεία από πολλές διαφορετικές πηγές και ανανεώνεται διαρκώς. Από την έναρξη λειτουργίας της, το περασμένο φθινόπωρο, έχει συλλέξει αρκετές πληροφορίες για να μπορεί να τεκμηριώσει μια σκοτεινή αλήθεια που όλοι υποπτευόμαστε: σε κάθε γωνιά του πλανήτη, απολυταρχικά και φαινομενικά «δημοκρατικά» καθεστώτα καταπατούν ολοένα και περισσότερο την ελευθερία των πολιτών τους, φιμώνοντας τους αντιφρονούντες και τιμωρώντας σκληρά όσους τολμούν να διαμαρτυρηθούν. Η ιστοσελίδα monitor.civicus.org επιτρέπει στους επισκέπτες να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε 134 χώρες του κόσμου ανά πάσα στιγμή, αναμεταδίδοντας διεθνείς ειδήσεις σχετικά με διαδηλώσεις, φυλακίσεις δημοσιογράφων, συλλήψεις μελών κομμάτων της αντιπολίτευσης κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή