ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ με μανούρι και καρύδια

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κέικ, Ξηροί καρποί, Τυριά, Μπαχαρικά, Συνταγές, Μανούρι

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 30΄ - 35΄

Υλικά (για 14 - 16 μερίδες)
  • 250 γρ. μανούρι
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο για το ταψί
  • 1½ φλιτζ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη από τη ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 φλιτζ. καρύδια, ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα  


Για την κρούστα

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδος

Διαδικασία

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μανούρι με το βούτυρο, προτιμότερο με το φτερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για ακόμη 3 - 4 λεπτά.

Προσθέτουμε τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, ρίχνουμε το μισό αλεύρι (1 φλιτζάνι), μετά το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, διότι χρειαζόμαστε το μίξερ για να φτιάξουμε το μείγμα της κρούστας. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 22x32 εκ. ή διαμέτρου 30 εκ.

Ρίχνουμε στον κάδο όλα μαζί τα υλικά για την κρούστα και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Απλώνουμε στο ταψί τη μισή ζύμη τυριού. Σκορπίζουμε από πάνω το μισό μείγμα της κρούστας. Στρώνουμε ομοιόμορφα από πάνω την υπόλοιπη ζύμη τυριού. Και σκορπίζουμε το υπόλοιπο μείγμα κρούστας. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το κέικ στον αέρα για 30 - 35 λεπτά.

Tips

Μπορούμε να μοιράσουμε τη ζύμη και το μείγμα της κρούστας σε ατομικά φορμάκια, αλλά θα χρειαστεί να μειώσουμε λίγο την ώρα ψησίματος.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ