Πινελιές ΣΥΡΙΖΑ στον μαυροπίνακα της Παιδείας

Πινελιές ΣΥΡΙΖΑ στον μαυροπίνακα της Παιδείας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας «επιστρέφει» στη Βουλή η ρύθμιση βάσει της οποίας δάσκαλοι και καθηγητές που κατέχουν διδακτορικό τίτλο μπορούν να μεταταχθούν σε θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΑΕΙ. Βεβαίως, ανάλογη ρύθμιση είχε ψηφιστεί και προ μηνών αλλά, επειδή προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από τα ΑΕΙ, η εφαρμογή της «πάγωσε» και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δόθηκε η δέσμευση στους πανεπιστημιακούς ότι «θα κατατεθεί καλύτερη, που θα ορίζει αυστηρές προϋποθέσεις για τις μετατάξεις». Μπορεί η νέα ρύθμιση να είναι όντως βελτιωμένη από την προηγούμενη, αλλά δεν παύει να είναι αντισυνταγματική, καθώς θεσπίζει μια κλειστή διαδικασία ανάδειξης προσωπικού στα ΑΕΙ.

Μία ανάλογη ρύθμιση –χρεώθηκε στον τότε υπουργό Νίκο Φίλη– επιχειρήθηκε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βάσει αυτής, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που ήδη εργάζεται στα ΑΕΙ (περίπου 1.500 άτομα) θα μπορούσε να διεκδικήσει την προαγωγή σε προσωποπαγείς θέσεις λέκτορα (δηλαδή, χωρίς ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση). Τελικά, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου στις 7/9/2016 «πάγωσε» την εφαρμογή της και είμαστε σε αναμονή νέας. Φανταστείτε, βέβαια, οι διεθνείς αξιολογητές να μάθουν ότι τα ελληνικά ΑΕΙ προσλαμβάνουν πανεπιστημιακούς μέσω ΑΣΕΠ και με κλειστές διαδικασίες. Πάντως, με τις μεθοδεύσεις για τις δύο ρυθμίσεις επιβεβαιώνεται ότι σκαλί σκαλί χτίζονται καριέρες.

Στο ίδιο κατεπείγον νομοσχέδιο χθες, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνη Ιγγλέζη ζήτησε, με τροπολογία, εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία να πληρωθούν υπερωρίες με διαδικασία «όλως εξαιρετική» και «κατά παρέκκλιση των κείμενων διαδικασιών». Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο αριθμός των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών σε θέσεις εκτός τάξης ξεπέρασε τις 2.000 όπως όλα τα χρόνια (πέρυσι 2.100).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δημιουργεί «γκρίζες ζώνες» στο σώμα της ελληνικής εκπαίδευσης, πιάνοντας ωστόσο το γαϊτανάκι από τους προηγούμενους. Ο διακομματικός χορός καλά κρατεί αφού νωπές είναι ακόμη οι αιχμές του πρώην τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου κατά της νυν τομεάρχη Νίκης Κεραμέως, όταν η δεύτερη μίλησε για «εκπαιδευτικούς “φαντάσματα” που εμφανίζονται για μια ή δυο ώρες την ημέρα, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους». Ο κ. Χαρακόπουλος εγκαλώντας τη διάδοχό του στοχεύει στους εσωκομματικούς αντιπάλους στη Λάρισα, αλλά ρίχνει και λάδι στα γρανάζια του πελατειακού κράτους, που έχει βολέψει πολλούς εκπαιδευτικούς διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων (το συντεχνιακής κοπής παιχνίδι ήταν διακομματικό) επί χρόνια. «Οσους διορισμούς κι αν κάνουμε –που είναι αναγκαίο– η εκπαίδευση θα μοιάζει ότι είναι ένα πιθάρι χωρίς πάτο αν δεν αντιμετωπίσουμε παθογένειες στη λειτουργία των σχολείων», είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Νίκος Φίλης. Οι παθογένειες «εκβάλλουν» στα σχολεία, αλλά «πηγάζουν» από τα κομματικά γραφεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή