ΔΝΤ: Πώς μπορείτε να μειώσετε φόρους

ΔΝΤ: Πώς μπορείτε να μειώσετε φόρους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Εκθεση του ΔΝΤ κυκλοφόρησε νωρίτερα από όσο την περιμέναμε. Τα θέματα γύρω από την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015 έχουν αποκτήσει και πάλι προτεραιότητα. Επιπλέον, οι άνθρωποι του Ταμείου πιστεύουν ότι έχουν τη σωστή συνταγή έναντι άλλων παραγόντων της ελληνικής υπόθεσης. Είναι αλήθεια ότι μια διαγώνια ανάγνωση της Εκθεσης εξηγεί γιατί οι άνθρωποι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση επί των απόψεών τους, γεγονός που κάνει δυσκολότερη τη συνεννόηση με την Αθήνα, μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης και, κυρίως, με το Βερολίνο.

Δεν έχουν άδικο. Το πιο άμεσο παράδειγμα αφορά το ζήτημα της φορολογίας. Οσοι, είτε επειδή σιτίζονται, γεγονός που δικαιολογεί τη στάση τους είτε επειδή αντλούν κατά μείζονα λόγο την (παρα)πληροφόρησή τους από κυβερνητικές πηγές, διαδίδουν όλες αυτές τις μέρες ότι το Ταμείο ζητεί νέα μέτρα, βαρύτερα για την τσέπη μας, διαψεύδονται τώρα που δημοσιεύθηκε το κείμενο της Εκθεσης.

Πράγματι, όπως εξηγούν οι τεχνοκράτες και ενέκρινε το συμβούλιο του Ταμείου, «δεν χρειάζεται περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση αυτή τη στιγμή, πέραν εκείνης που ήδη εφαρμόζεται». Αντιθέτως, η κυβέρνηση πρέπει «να επανισορροπήσει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνει πιο φιλική στην ανάπτυξη και πιο δίκαιη σε ό,τι αφορά την αναδιανομή των εισοδημάτων». Ειδικότερα, «πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να διευρυνθεί η βάση πληρωμής των φόρων».

Ολοι οι κύριοι φόροι, μετά τις απανωτές αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον υψηλότεροι από τον μέσο όρο των κρατών της Ευρωζώνης. Ταυτοχρόνως, όμως, παρατηρούν οι ίδιοι (σελ. 16 της Εκθεσης) τα φορολογικά έσοδα του κράτους υστερούν σε σύγκριση με τις επιδόσεις άλλων κρατών. Εχουμε, δηλαδή, πολύ υψηλούς φόρους που πληρώνουν πολύ λίγοι φορολογούμενοι, ενώ πολλοί άλλοι φοροδιαφεύγουν, είτε κατά παράβαση του νόμου είτε επειδή ο νόμος δημιουργεί τα κατάλληλα περιθώρια. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό ότι ανάλογα με το ύψος του «αφορολόγητου» ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού κατορθώνει να… περνά από κάτω, αφού δηλώνει πάντοτε εισοδήματα μικρότερα. Πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος, σημειώνεται.

Το πιο εντυπωσιακό από τα στοιχεία που παραθέτουν οι συντάκτες της Εκθεσης προκειμένου να πείσουν ότι απαιτείται μείωση των συντελεστών είναι το ακόλουθο: «Αν η Ελλάδα ευθυγραμμίσει το αφορολόγητο όριο με εκείνο που ισχύει στην Ευρωζώνη, θα μπορέσει να μειώσει τον φόρο εισοδημάτων κεφαλαίου κατά 10 μονάδες, ενώ η κλίμακα φορολόγησης προσωπικού εισοδήματος μπορεί να χαμηλώσει μέχρι και στο 15-20%». Μπορεί, παρακαλώ, η κυβερνητική προπαγάνδα να μας εξηγήσει πού κάνουν λάθος οι άνθρωποι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή