Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μας επηρεάζουν, επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το θέμα της αναζωπύρωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο συζήτησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε και επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες του σχήματος της Νορμανδίας, της τριμερούς ομάδας επαφής και της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκτενώς για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης. «Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει σταθερές αρχές και αξίες, που πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.

 

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή