500 λέξεις με τον Γιάννη Βαλτή

500 λέξεις με τον Γιάννη Βαλτή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Βαλτής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε φωτογραφία στην Κολωνία και εργάστηκε ως φωτογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός στη διαφήμιση. Μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε την πρώτη ελληνική ταινία για πλανητάριο, δημιούργησε τη διαδικτυακή καμπάνια «Μακάρι Μπουτάρη», συμμετείχε στο protagon.gr με viral videos και κείμενά του και συνσκηνοθέτησε την ταινία τεκμηρίωσης «1.000 miles», η οποία προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εχει βραβευθεί για παραγωγές του σε διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αμερική. Ο Γιάννης Βαλτής έχει δύο παιδιά. Το «Extra Ball» από τις εκδόσεις Ποταμός είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καβαμπάτα και «Το γυάλινο κελί» της Πατρίσια Χάισμιθ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Πίκτορ από το βιβλίο «Οι μεταμορφώσεις του Πίκτορ» του Ερμαν Εσσε. Για να νιώσω πως ζω και να ελπίσω πως η μοναξιά στο κουκούλι θα αντικατασταθεί από την ελαφράδα του πετάγματος.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Εντουιν Α. Αμποτ, τον Βρετανό κληρικό που το 1884 δημοσίευσε το «Flatland». Αν καλούμαι να επιλέξω ανάμεσα στους ζωντανούς, με τον Στίβεν Χόκινγκ.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

«Η νόσος του Πόρτνοϊ» του Φίλιπ Ροθ.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

«Ο Αγιος της μοναξιάς» της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Πολλά δεν έχω διαβάσει μα δεν ντρέπομαι.

«Extra Ball» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας. Τι κρύβει;

Την πρόσθετη μπίλια που κερδίζεις στο φλιπεράκι. Την ευκαιρία για παράταση της ζωής. Υστερα από έναν δύσκολο καρκίνο που κλήθηκα ν’ αντιμετωπίσω, έχω την τύχη να είμαι πάλι υγιής και να παίζω. Με βαθύτερη συνείδηση του παιχνιδιού, ελπίζω.

Από τη διαφήμιση στην πεζογραφία: πολιτισμικό σοκ;

Ηπια μετάβαση. Η διαφήμιση κατάντησε τυφλοσούρτης κι η ανάγκη μου για δημιουργία βρήκε άλλη διέξοδο. Αρχικά ξαφνιάστηκα που δεν επέλεξα την εικόνα ως μέσο έκφρασης, καθώς μια ζωή μ’ αυτήν παιδεύτηκα. Στην πορεία κατάλαβα πως η γραφή μού έδινε μεγαλύτερη ελευθερία.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Εχω απ’ όλα και δεν τα προλαβαίνω. Με το Facebook ασχολούμαι περισσότερο. Από τη μια, με ενοχλεί γιατί τρώει χρόνο, από την άλλη, όμως, μου δίνει τη δυνατότητα να μελετάω χαρακτήρες εξ αποστάσεως. Καθώς εδώ και δύο χρόνια ζω μόνος μου στην εξοχή, το θεωρώ αναγκαίο κακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή