Ματιές στον κόσμο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φωτογραφίες του Escher για πρώτη φορά στο κοινό

ΧΑΓΗ

Το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Maurits Cornelis Escher (1898-1972) ανοίγει για πρώτη φορά σε μια έκθεση που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Παρουσιάζεται στο μουσείο Escher, το οποίο στεγάζεται στα χειμερινά ανάκτορα της βασίλισσας Εμας στη Χάγη, το μόνο κτίριο που φυλάσσει γνήσια την ατμόσφαιρα του 1900. Εκεί, οι δημιουργίες του Εscher δημιουργούν μια μόνιμη κόγχη ειδικού ενδιαφέροντος, που τώρα διαστέλλεται με την πρώτη παρουσίαση των εκατοντάδων φωτογραφιών του (έως τον Μάιο). Το προσωπικό του αρχείο ήταν η μόνιμη έμπνευσή του. Παρότι οι φωτογραφίες του είναι εξόχως ατμοσφαιρικές, ο ίδιος ο Εscher δεν τις προόριζε για κοινή θέα, καθώς τις θεωρούσε μέρος του ιδιωτικού του σύμπαντος. Δημιουργούσε ενότητες από στιγμιότυπα είτε από την προσωπική ζωή του και τα ταξίδια του είτε από απλώς ωραίες εικόνες. Tις ταξινομούσε σε οργανωμένα άλμπουμ. Μετά τον θάνατό του, το φωτογραφικό του αρχείο το είδε μόνο μια ειδικά επιλεγμένη ομάδα ιστορικών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Μεταρρύθμιση με 95 εκθέματα

Η συντηρήτρια Μπρίτα Σούτρουμπφ φροντίζει ένα παλαιό αντίτυπο της Βίβλου που χρονολογείται από το 1561. Είναι λήψη από τις ετοιμασίες για την έκθεση με θέμα τη Μεταρρύθμιση («Μέσα από 95 αντικείμενα») που ξεκίνησε ήδη στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, όπου θα παραμείνει ανοικτή έως τις 2 Απριλίου. Η έκθεση προβάλλει σπάνιες εκδόσεις από τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης.

ΝΑΠΟΛΗ

Τα εντοπισμένα του Βαν Γκογκ

Ο διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ, Αξελ Ρούγκερ, βρέθηκε στη Νάπολη, στο Μουσείο Καποντιμόντε, όπου έχει ανοίξει η έκθεση με θέμα «Βαν Γκογκ, τα αριστουργήματα που επεστράφησαν». Θέμα της έκθεσης είναι τα έργα που είχαν κλαπεί και που εντοπίστηκαν από την ιταλική αστυνομία. Στη φωτογραφία, ο Αξελ Ρούγκερ ποζάρει μπροστά σε δύο από τα έργα του Βαν Γκογκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Καλατράβα στη Βρετανία

Το πρώτο του έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει ο Ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγο Καλατράβα (αρ.), ο οποίος εικονίζεται με τον διευθυντή της επενδύτριας εταιρείας Knight Dragon, Σάμι Λι, και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Η παρέμβαση θα γίνει στο Γκρίνουιτς και θα κοστίσει ένα δισ. στερλίνες. Θα δημιουργηθούν καταστήματα, γραφεία και κόμβοι συγκοινωνιών.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Apple Campus 2

Μοιάζει με διαστημόπλοιο και οι φωτογραφίες από αέρος που διοχετεύονται στη δημοσιότητα εντυπωσιάζουν, καθώς το Apple Campus 2 προχωράει, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις, προς την αποπεράτωση. Βρίσκεται στο Cupertino της Καλιφόρνιας και είναι η επέκταση του βασικού Campus, σύμφωνα με την εξαγγελία του Στιβ Τζομπς ήδη από το 2006. Mε κόστος κατασκευής 5 δισ. δολάρια, το Apple Campus 2, ιδιοκτησία της Apple Inc., έχει εμβαδόν 260.000 τ.μ. και είναι αρχιτεκτονική δημιουργία του γραφείου του Νόρμαν Φόστερ (Foster and Partners). Μόνο η αγορά της έκτασης κόστισε 160 εκατ. δολάρια.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Αφηρημένος εξπρεσιονισμός

Ενας επισκέπτης στέκεται μπροστά σε ένα έργο του Μαρκ Ρόθκο, στη μεγάλη δημοφιλή έκθεση για τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό που μεταφέρθηκε, πλέον, από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου στο Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο. Eίναι μια έκθεση tour de force, που συγκεντρώνει σε μια μοναδική συνύπαρξη τα ιερά τέρατα της τέχνης στη μεταπολεμική Αμερική, από τον Τζάκσον Πόλοκ ώς τον Βίλεμ ντε Κούνιγκ, όπου η έκρηξη της δημιουργίας άλλαξε το τοπίο της τέχνης. Στο Μπιλμπάο, η έκθεση θα παραμείνει έως τις 4 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή