Αγρότες απειλούν να κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Αγρότες απειλούν να κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των αγροτών, καθώς τα μεν μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ετοιμάζονται για τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα δε μέλη της Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς ακόμα δεν έχουν αποσπάσει το ραντεβού που προσδοκούσαν με τον υπουργό. Ενόψει, μάλιστα, της εκπνοής της προθεσμίας που οι ίδιοι είχαν θέσει στην κυβέρνηση, αποφάσισαν χθες να σκληρύνουν τη στάση τους, προαναγγέλλοντας ενδεχόμενο κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, ενώ δυνάμεις τους κρατούν από τις 30 Ιανουαρίου κλειστό το τελωνείο των Ευζώνων. Οι αόριστες απειλές πήραν «σάρκα και οστά» στα «Πράσινα Φανάρια», όπου οι αγρότες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία αποκλείοντας τη μοναδική παρακαμπτήριο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η κίνησή τους προκάλεσε πανικό στους ταξιδιώτες, που αναγκάστηκαν να πλησιάσουν πεζή το αεροδρόμιο. Ωστόσο η διαμαρτυρία έληξε ύστερα από μισή ώρα.

Αίσιο –εν προκειμένω σύντομο– τέλος είχε και ο αποκλεισμός στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το οποίο είχαν αποκλείσει 250 αγρότες από την Καστοριά, τις Πρέσπες και το Αμύνταιο, που πρόσκεινται στη Νίκαια. Ο αποκλεισμός, που είχε εξ αρχής χαρακτηριστεί συμβολικός, προοριζόταν να διαρκέσει 24 ώρες, αλλά κράτησε περίπου 2,5 ώρες. Στο μεταξύ, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν στα μπλόκα τους και προετοιμάζονται για την κάθοδο στην πρωτεύουσα την Τρίτη, στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Επισημαίνεται ότι στο συλλαλητήριο θα προσέλθουν οι αγρότες με ΜΜΜ και όχι με αγροτικά οχήματα. Εκεί, θα συστρατευθούν με τους συναδέλφους τους από τη Νίκαια, που χθες μαζί με το μπλόκο της Μελούνας διαμαρτυρήθηκαν έξω από τον ΕΛΓΑ Λάρισας, ζητώντας οι ζημιές από τον φετινό και περυσινό παγετό να αποζημιωθούν 100% και δη από τον ΕΛΓΑ – και όχι την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Tα μπλόκα

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Τα μπλόκα παραμένουν στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου (Λατίφι), την Ε.Ο. Πατρών – Πύργου (Ψάρι), την Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου (Αίγιο), την Ε.Ο. Πατρών – Πύργου (Κάτω Αχαΐα), την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων (Κεφαλόβρυσο), όπου καθημερινά γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας για δύο ή τρεις απογευματινές ώρες.

Ιωαννα Φωτιαδη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή