Ανησυχούν καταθέτες και αγορές λόγω του νέου κύκλου αβεβαιότητας

Ανησυχούν καταθέτες και αγορές λόγω του νέου κύκλου αβεβαιότητας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές του δραματικού 2015 ξαναζούν οι εγχώριες τράπεζες, καθώς μέρα με τη μέρα η ανησυχία για την έκβαση της αξιολόγησης και οι φόβοι ατυχήματος αυξάνονται. Τα δίκτυα των τραπεζών δέχονται καταιγισμό ερωτήσεων από ανήσυχους καταθέτες και από τις αρχές του έτους η μείωση των καταθέσεων υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Επιτελικά στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι αν δεν τερματιστεί γρήγορα η αβεβαιότητα, με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να μπει τέλος στις επικίνδυνες συζητήσεις περί δραχμής και Grexit, τότε σύντομα θα τεθεί θέμα μείωσης του ορίου αναλήψεων μετρητών (840 ευρώ ανά 15νθήμερο).

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κεντρικές τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών για τις θέσεις που διατηρούν οι θυγατρικές τους τράπεζες στην Ελλάδα (καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.ά.). Οι κεντρικές τράπεζες των γειτονικών χωρών θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ των μητρικών ελληνικών ομίλων και των τοπικών τραπεζών, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Είναι η δεύτερη φορά που οι εποπτικές αρχές των γειτονικών χωρών προχωρούν στη δημιουργία «καραντίνας» για τη χώρα μας: ανάλογη προετοιμασία είχε γίνει και στις αρχές του 2015 εξαιτίας της εξαιρετικά επιθετικής ρητορικής της τότε νέας κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κ.ά.

Στο εσωτερικό, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, η αναβίωση της συζήτησης περί Grexit, οι άστοχες δηλώσεις πολιτικών περί δραχμής και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχουν επιδεινώσει δραστικά την κατάσταση, θρυμματίζοντας το θετικό κλίμα που είχε σχηματιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (Μάιος 2016) και της αισιοδοξίας για γρήγορο «κλείσιμο» και της δεύτερης αξιολόγησης, οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Moody’s προειδοποίησε για τους κινδύνους στην Ελλάδα εξαιτίας των διαφωνιών ΔΝΤ – Ε.Ε., ενώ σε δημοσίευμά του ο Economist σημείωσε ότι παραμένει υπαρκτό το σενάριο Grexit. Σε σημείωμά του ο ΣΕΒ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, η παραγωγική δομή θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τάση επιστροφής καταθέσεων έχει αντιστραφεί πλήρως λόγω της αβεβαιότητας: ο φετινός Ιανουάριος ήταν σημαντικά αρνητικός (αν και η μείωση είναι σε μεγάλο βαθμό εποχική, καθώς τον Δεκέμβριο παραδοσιακά σημειώνεται αύξηση καταθέσεων στις επιχειρήσεις), ωστόσο και ο Φεβρουάριος είναι αρνητικός, με τις συνολικές εκροές καταθέσεων να φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποφεύγουν την κατάθεση των εισπράξεων από τις δραστηριότητές τους στις τράπεζες, επιλέγοντας να διατηρούν μετρητά για παν ενδεχόμενο μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Δυσμενείς είναι οι εξελίξεις για τις τράπεζες και στο κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η επιδείνωση του κλίματος έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση της ανταπόκρισης οφειλετών στις προτάσεις των τραπεζών για ρυθμίσεις οφειλών.

Η επιδείνωση του κλίματος έχει αποτυπωθεί, όπως είναι φυσικό, στις αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων. Η απόδοση του διετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασε και πάλι το όριο του 10%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 7,86% από 6,88% που ήταν ένα μήνα πριν (12 Ιανουαρίου). Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει απώλειες 8,5%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει «βουτιά» άνω του 22%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή