Aγιωργίτικο, Σιδερίτη ή Κυδωνίτσα;

Aγιωργίτικο, Σιδερίτη ή Κυδωνίτσα;

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή μου στην ιστοσελίδα του Peloponnese Wine Festival, του ετήσιου φεστιβάλ της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), ήταν ένα κουίζ. Σ’ αυτό, απαντώντας σε πέντε ερωτήσεις (όπως «πώς απολαμβάνεις περισσότερο τα φρούτα – φρέσκα, σε χυμούς, σε μαρμελάδα ή αποξηραμένα;»), μαθαίνεις ποια ποικιλία της Πελοποννήσου σου ταιριάζει περισσότερο. Απάντησα, και το δικό μου οινικό… ταίρι εμφανίστηκε στην οθόνη: το Μοσχοφίλερο. «Σας αρέσουν τα λευκά και τα ροζέ κρασιά με φρεσκάδα και παιχνιδιάρικα αρώματα φρούτων και λουλουδιών», ήταν η ετυμηγορία. «Κι εμένα το ίδιο αποτέλεσμα έβγαλε», μου λέει γελώντας ο Λεωνίδας Νασιάκος, γενικός διευθυντής της εταιρείας Σεμέλη Οινοποιητική, οινολόγος που ξέρει όσοι λίγοι την ερυθρωπή ποικιλία η οποία προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας –ιδιαίτερη πατρίδα του– και δίνει κρασιά έντονα αρωματικά, με τραγανή οξύτητα.

Ποιος καταλληλότερος, λοιπόν, να με πληροφορήσει για τις τελευταίες επιδόσεις του Μοσχοφίλερου; «Είναι ευχάριστες οι εξελίξεις», με ενημερώνει ο κ. Νασιάκος. «Το Μοσχοφίλερο έχει αρχίσει να δίνει και οίνους παλαίωσης, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ωριμάσει και να γίνει ακόμη καλύτερο σε βάθος χρόνου. Αυτή η νέα προσέγγιση των δυνατοτήτων του πήρε “σάρκα και οστά” στο δικό μας “Thea”, μια καινούργια ετικέτα, από έναν ενιαίο αμπελώνα ηλικίας 25 ετών, σκαρφαλωμένο σε ύψος 650 μέτρων. Η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 2015, αλλά έχει πίσω της πολλά χρόνια δοκιμών». Και πώς πάνε τα κρασιά της Πελοποννήσου, γενικότερα, στην αγορά – εγχώρια και διεθνή; «Ολοένα και καλύτερα. Με αιχμή του δόρατος τους οίνους ΠΟΠ Νεμέα και Μαντίνεια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μιας και οι ξένοι προτιμούν τα λευκά αρωματικά κρασιά και τα μαλακά και φρουτώδη κόκκινα».

Κι από τη Νεμέα και τη Μαντίνεια, στην Αχαΐα. «Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τις εξαγωγές, οι μηχανές των εμφιαλώσεων δουλεύουν στο φουλ», λέει η Εριφύλη Παρπαρούση, οινολόγος της Οινοποιίας Παρπαρούση. «Τα κρασιά έχουν αρχίσει να δείχνουν χαρακτήρα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, αν και η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, με έναν τρύγο που μας κούρασε απίστευτα». Ποιες ετικέτες τους έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, εντός και εκτός Ελλάδας; «Οι γηγενείς ποικιλίες, όπως ο Σιδερίτης, τα παλαιωμένα κόκκινα, όπως η Μαυροδάφνη, και τα γλυκά κρασιά».

Η Οινοποιία Παρπαρούση πέρυσι έβγαλε το πρώτο της Ασύρτικο, απόδειξη των εξαιρετικών ανακλαστικών που διαθέτουν οι άνθρωποί της. Η αμερικανική αγορά το ζητούσε επίμονα, εκείνοι αποφάσισαν να επενδύσουν σ’ αυτό –έστω κι αν παραδοσιακά στον αμπελώνα της Πελοποννήσου η συγκεκριμένη ποικιλία δεν καλλιεργείται– και δικαιώθηκαν. «Μας βοήθησαν το μικροκλίμα, εδώ, στην ακρούλα της Πελοποννήσου, σε μηδενικό υψόμετρο, και το έδαφος. Προσαρμόστηκε καλά. Βέβαια, επειδή είναι μια ποικιλία ατίθαση, που μπορεί να γίνει πολύ παραγωγική και συχνά εμφανίζει βλαστομανία, πρέπει να είσαι αυστηρός μαζί της». Η αυστηρότητα απέδωσε. Ο μονοποικιλιακός οίνος από Ασύρτικο της αχαϊκής οινοποιίας ξεπούλησε πέρυσι και φέτος θα ταξιδέψει και πάλι σε ΗΠΑ, Καναδά αλλά και Γαλλία.

Δύο οινοποιεία, δύο ψηφίδες στο ενδιαφέρον μωσαϊκό του αμπελώνα της Πελοποννήσου, όπου παράγεται το 25,74% όλων των οίνων ΠΟΠ της χώρας. Με 22.190 εκτάρια γης καλυμμένα από αμπέλια –στο 91% καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες–, η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας. Εχει τη θέση που της αναλογεί στην αγορά; «Στην ελληνική, ναι, έχουμε τις μεγαλύτερες πωλήσεις από οποιαδήποτε άλλη περιοχή», απαντά ο Μανόλης Γιαμνιαδάκης, εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΟΑΠ που αριθμεί 57 μέλη. «Στο εξωτερικό, η εικόνα δεν είναι ίδια, γι’ αυτό έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας και βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα: μόνο στον Καναδά, οι πωλήσεις μας είναι έξι φορές μεγαλύτερες από πριν».

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που δείχνει η ΕΝΟΑΠ, το Peloponnese Wine Festival θα φέρει τους Πελοποννήσιους οινοπαραγωγούς κοντά σε καταναλωτές, εμπόρους και επαγγελματίες του κλάδου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, με ρεκόρ συμμετοχών: 47 οινοποιεία από όλους τους νομούς και περισσότερα από 300 κρασιά – από Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτη, Ρομπόλα αλλά και Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και πολλές ακόμα ποικιλίες. Οσο για το επόμενο ραντεβού των παραγωγών της Πελοποννήσου; Θα είναι στη Γερμανία. «Και στη φετινή ProWein, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο, θα πάμε ως ένωση», λέει ο Λεωνίδας Νασιάκος. «Εχει πια αποδειχθεί: μαζί, πετυχαίνουμε πιο πολλά».

​​Κυριακή 19/2, ξενοδοχείο Hilton. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 11.00 για τους επαγγελματίες και στις 14.00 για το κοινό. www.peloponnesewinefestival.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή