Ενα εξαιρετικά δημοφιλές… ναυάγιο

Ενα εξαιρετικά δημοφιλές… ναυάγιο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία  χρόνια, το θέμα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς συνεχίζονται οι ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στο σκαρί που έχει εντοπιστεί στον πυθμένα του Αιγαίου. Δύο εκθέσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα καταπιάνονται με αυτό το ζήτημα. Στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο πλαίσιο του τρέχοντος αφιερώματος με τίτλο «Πλεύσις. Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», προστίθεται μία νέα ενότητα, που εστιάζει στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, το Μουσείο παρουσιάζει στο ευρύ κοινό σημαντικούς σταθμούς της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.

Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο κτίριο του παλαιού Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά, που πήρε παράταση μέχρι και τις 5 Μαρτίου, παρουσιάζονται τα αρχαιολογικά ευρήματα από το σκαρί που ανέσυραν οι δύτες στις πρόσφατες αποστολές. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού.

​​Μουσείο Ηρακλειδών, Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο. Ιδρυμα Λασκαρίδη, Ακτή Μουτσοπούλου και 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή