Ο νέος Παναθηναϊκός που χτίζεται στο μπάσκετ

Ο νέος Παναθηναϊκός που χτίζεται στο μπάσκετ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός «έπιασε» τελικά την 5η θέση της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας και μπορεί να κάνει όνειρα για την τέταρτη που θα του δώσει και το πλεονέκτημα έδρας. Ενα σενάριο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, καθώς οι «πράσινοι» έχουν χάσει και τις ισοβαθμίες από τις δύο ομάδες που βρίσκονται από πάνω τους: τον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε.

Τι μένει πλέον για το «τριφύλλι»; Να νικήσει τα ματς που δε… χωρούν κουβέντα για ήττα (Ούνικς, Αρμάνι στο ΟΑΚΑ), να προσπαθήσει να επικρατήσει στα ντέρμπι εκτός έδρας με Ζαλγκίρις, Μακάμπι, Μπασκόνια και Νταρουσάφακα) και να τα δώσει όλα για όλα στις «Τιτανομαχίες» με Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ στην έδρα του.

Ο Παναθηναϊκός μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ για το Κύπελλο, φαίνεται πως γύρισε τον… διακόπτη της ψυχολογίας. Αυτό είναι το ένα κομμάτι του φετινού παζλ. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τη διαχείρισή της μέσα στους αγώνες. Οι «πράσινοι» διαθέτουν «φονικές» καλαθομηχανές από τη θέση 2 μέχρι το 5. Ομως ο Πασκουάλ αναζητεί τη συνταγή για να «δέσει» αυτές τις προσωπικότητες σε άμυνα (πρωτίστως) και επίθεση, ώστε η ομάδα να δουλέψει ως σύνολο κι όχι ως μονάδες.

Ο Ισπανός τεχνικός δίνει μάχη με το χρόνο για να βάλει σε τάξη τα όπλα του μέχρι την έναρξη των πλέι οφ. Εκτός της συνοχής που επιζητά σε κάθε ματς και δουλεύει με μανία στις προπονήσεις, προσπαθεί να απελευθερώσει και τους δύο παίκτες του που αυτό το διάστημα έχουν «μπλοκάρει»: τον Καλάθη και τον Τζεντίλε.

Η κόπωση του Ελληνα πλέι μέικερ είναι το ένα κρατούμενο για τις χαμηλές πτήσεις του το τελευταίο διάστημα. Το «άναρχο» παιχνίδι της ομάδας -μέχρι στιγμής- δεν ταιριάζει στη λογική του Καλάθη, ο οποίος είναι «προγραμματισμένος» με οδηγό το πικ εν ρολ. Πικ εν ρολ, όμως, αυτή τη στιγμή, μπορεί να παίξει μόνο ο Γκιστ, ο οποίος είναι ακόμη στα «πιτς».

Ο Μπουρούσης έχει υψηλό μπασκετικό IQ και τεράστια πείρα, όμως είναι βαρύ πεντάρι που επιτίθεται κυρίως με πλάτη. Ο Σίνγκλετον είναι περισσότερο 4άρι και προτιμά να επιτίθεται από μακριά (έως πολύ μακριά), ενώ τα υπόλοιπα τεσσάρια, Γκάμπριελ και Φώτσης, λόγω σωματοδομής, δύσκολα αντέχουν στο «ξύλο» της ρακέτας για να προσφέρουν φάση στον Καλάθη.

Η… απομόνωση του διεθνή άσου στην επίθεση του Παναθηναϊκού, είναι αυτή που κυρίως έχει επηρεάσει την ψυχολογία του, κάτι που φαίνεται στα σουτ, πολλά από τα οποία πλέον είναι απελπιστικά άστοχα. Ο Πασκουάλ πρέπει να βρει λύση και να μην «κάψει» τον Καλάθη σ’ αυτη την κρίσιμη καμπή της αγωνιστικής περιόδου.

Ο Τζεντίλε αποτέλεσε εξ αρχής ένα ρίσκο. Ο Ιταλός, σαφώς και δεν είναι ο παίκτης που παρακολουθούμε απ’ τη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα. Ο Πασκουάλ επιμένει σ’ αυτόν -και ορθώς πράττει- γνωρίζοντας πως εκτός από την κακή αγωνιστική κατάστασή, πρέπει να «εγκλιματιστεί» άμεσα στα νέα δεδομένα. Ο πρώην άσος της Αρμάνι δείχνει υπερβολικά πιεσμένος σε σημείο που παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία, όπως η προσπάθεια αλλαγής στυλ στο σουτ, κάτι που γίνεται, φυσικά, στις μικρές ηλικίες κι όχι στα 24.

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα ζήσει και θα πεθάνει με τα τρίποντα. Στον αγώνα της Πέμπτης με τη Μπάμπεργκ, σούταρε 27 φορές έξω από τα 6,75, ενώ οι προσπάθειές του μέσα από το τόξο ήταν μόλις έξι περισσότερες (33)! Η επιστροφή του Γκιστ αργεί ακόμη και κανείς δε γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα επιστρέψει ο Αμερικανός. Μέχρι τότε, τόσο ο Καλάθης, όσο και ο Πασκουάλ πρέπει να βρουν ξανά τον τρόπο προκειμένου ο Ελληνας πλέι μέικερ να μπει ξανά στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Κάποια στιγμή, νομοτελειακά, τα τρίποντα δε θα μπουν. Και τότε ο Παναθηναϊκός μπορεί να το πληρώσει ακριβά. Ομως αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Αυτή της φετινής περιόδου. Η άλλη όψη έχει να κάνει με την επόμενη σεζόν. Οι «πράσινοι» βρίσκονται φέτος στο στάδιο του χτισίματος και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι οπαδοί του. Ο Πασκουάλ δείχνει πως έχει επιλέξει τον κορμό του αύριο. Το καλοκαίρι θα κληθεί να αποδεσμεύσει παίκτες και να πάρει 2-3 σημαντικές προσθήκες (ακόμη έναν καθαρόαιμο πλέι μέικερ με σουτ τύπου Ερτέλ και ένα πεντάρι τύπου Ντάνστον ή Λάσμε), ύστερα από τα τελευταία χρόνια συνεχών «ξηλωμάτων». Γι’ αυτό πιστεύω πως η καθοριστική περίοδος των «πρασίνων» δεν είναι η φετινή, αλλά η επόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή