Μέση Ανατολή, ώρα μηδέν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Β​​ραβεύθηκε ως η καλύτερη δραματική τηλεοπτική σειρά στην ισραηλινή τηλεόραση το 2015, οπότε άρχισε να προβάλλεται στο κανάλι YES. Σύντομα, το αστυνομικό θρίλερ «Fauda» –σημαίνει «χάος» στα αραβικά– έγινε δημοφιλέστατο, η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία του σταθμού και στη συνέχεια κατέκτησε επάξια μία θέση στο πρόγραμμα του Netflix. Πρόκειται για μια αφήγηση του αδυσώπητου, μυστικού πολέμου που εκτυλίσσεται ανάμεσα στους Παλαιστίνιους μαχητές της Ιντιφάντας και στους Ισραηλινούς των ειδικών μονάδων του στρατού που είναι επιφορτισμένοι με την εξουδετέρωσή τους. Οι τελευταίοι αγωνίζονται με θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να αιχμαλωτίσουν τον Νο 1 καταζητούμενο για πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ, ο οποίος, χάρη σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο συνεργατών, κατορθώνει να διαφεύγει συνεχώς και ταυτόχρονα οργανώνει μία ακόμη ισχυρή επίθεση.

Η σειρά κέρδισε πολύ καλές κριτικές για το γεγονός ότι κρατάει ισορροπίες στην απεικόνιση των δύο πλευρών, μοιράζοντας το δίκαιο και το άδικο, τον τηλεοπτικό χρόνο και το βάρος των χαρακτήρων. Τόσο μεταξύ των Παλαιστινίων όσο και μεταξύ των Ισραηλινών υπάρχουν άνθρωποι σκληροί, βάναυσοι, κακοί, αλλά και αθώα θύματα, οικογενειάρχες, παιδιά, σύζυγοι, άνθρωποι που η ανάγκη για επιβίωση τους μετατρέπει σε θύτες και πληρώνουν το κόστος με αίμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που την είδαν πολλοί τηλεθεατές στα παλαιστινιακά εδάφη και την αναπαρήγαγαν στα social media. Δημιουργοί του «Fauda» είναι ο δημοσιογράφος και ειδικός στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις Avi Issacharoff και ο Ισραηλινός ηθοποιός Lior Raz, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον ρόλο του επικεφαλής της μονάδας του ισραηλινού στρατού.

Στη σειρά συμμετέχουν ηθοποιοί και των δύο εθνικοτήτων, κάποιοι καταθέτοντας πολύ αξιόλογες ερμηνείες.

Παρότι συντηρεί τη μίνιμουμ αγωνία, διαθέτει μυστήριο, σκηνές καταδίωξης, μάχες, ό,τι θα πρέπει να έχει κάθε θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του, το «Fauda» είναι εμφανές πως υστερεί σε κινηματογράφηση, οι διάλογοι είναι αρκετά φτωχοί και η πλοκή μάλλον χρειάζεται πιο ταχύ ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά, επιτρέπει στο κοινό μια αρκετά σπάνια ματιά, εκ των έσω, σε μία από τις παλαιότερες και πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που από μόνο του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή