H Δύση «ανατέλλει», η Ανατολή «δύει» στο ΝΒΑ

H Δύση «ανατέλλει», η Ανατολή «δύει» στο ΝΒΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «αυτοκρατορία» των ομάδων της δυτικής περιφέρειας στο ΝΒΑ μπορεί ακόμα καλά να κρατεί, λόγω της παράδοσης των τίτλων που έχουν κατακτηθεί, αλλά μόνο ένας παίκτης και φορώντας τη φανέλα δύο διαφορετικών ομάδων, έχει καταφέρει να δώσει λάμψη στην ανατολική περιφέρεια. O Λεμπρόν Τζέιμς, ως παίκτης των Μαϊάμι Χιτ και ως ηγέτης των Καβαλίερς, επιστρέφοντας στο αγαπημένο του Κλίβελαντ, έχει διατηρήσει για τρία χρόνια τον τίτλο του ΝΒΑ στην Ανατολή, αν και στην απέναντι περιφέρεια, η τροπαιοθήκη των ομάδων με τα δαχτυλίδια των πρωταθλητών είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Η… αντίσταση του χαρισματικού Τζέιμς, είτε με τους Μαϊάμι Χιτ είτε με τους αγαπημένους του Κλίβελαντ Καβαλίερς, είναι το «αλάτι και το πιπέρι» στον πρωταθλητισμό του ΝΒΑ για την τρέχουσα δεκαετία, γιατί η Δύση παραμένει κυρίαρχη και δεν περιβάλλεται από «μυστήριο» αυτή η πραγματικότητα. Οι καλύτερες ομάδες της Δύσης στην κανονική διάρκεια του ΝΒΑ εμφανίζονται βελτιωμένες στα πλέι οφ, ενώ αντίθετα οι περισσότερες ομάδες της Ανατολής χάνουν σημαντικό ποσοστό της ανταγωνιστικότητας μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο κάθε αγωνιστικής περιόδου.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι λόγοι σχετικά με την καθολική ανωτερότητα της Δύσης, όπως δήλωσε δηκτικά ένα στέλεχος κορυφαίας ομάδας του ΝΒΑ, στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», διατηρώντας την ανωνυμία του. Στην ανάλυσή του, ο κυριότερος λόγος είναι η επιθυμία των σταρ του ΝΒΑ να υπογράψουν συμβόλαια με ομάδες που οι πολιτείες τις οποίες εκπροσωπούν έχουν χαμηλότερους φόρους εισοδήματος και δευτερευόντως είναι το κλίμα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που κάνει τη διαβίωση πιο ευχάριστη. Η σταθερότητα των διοικήσεων στις ομάδες της Δύσης, έναντι αυτών της Ανατολής, είναι η τρίτη αιτία της ανάδειξης πρωταθλητριών ομάδων.

Οι μεγαλύτερες «λιποταξίες» έχουν γίνει από την Ανατολή προς τη Δύση και όχι αντιστρόφως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του Σακίλ Ο’ Νιλ να φύγει από τους Ορλάντο Μάτζικ και να φορέσει τη φανέλα των Λος Αντζελες Λέικερς και η άρνηση του Κόμπε Μπράιαντ να παίξει για τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Κέβιν Ντουράντ «φλέρταρε» με τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά κατέληξε στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Οι ειδήμονες του ΝΒΑ αναφέρουν ως παραδείγματα σύγκρισης για το «χάσμα» Ανατολής και Δύσης, ότι οι Νιου Γιορκ Νικς «μαστίζονται» τα τελευταία χρόνια από αστάθεια στο επίπεδο της διαχείρισης, ενώ οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς έχουν Ρώσο ιδιοκτήτη που είναι «άφαντος» στους αγώνες της ομάδας και οι φίλαθλοι δεν συγκινούνται από το θέαμα που τους προσφέρεται, ενώ άλλες ομάδες της Ανατολής ακολουθούν «σφιχτή» οικονομική πολιτική, επί σειρά ετών.

Στο ΝΒΑ δεν θεωρείται τυχαίο ότι η ομάδα της Δύσης έχει νικήσει στα πέντε εκ των έξι τελευταίων Ολ Σταρ αγώνων κι ας πρόκειται για την κορύφωση του μπασκετικού σόου.

Η ανατολική περιφέρεια είναι η «φτωχή συγγενής» του ΝΒΑ, με εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, τους Καβαλίερς του Τζέιμς. Οι Ατλάντα Χοκς δείχνουν να επανέρχονται σταδιακά σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, ενώ την ετικέτα της «ομάδας του μέλλοντος», εξαιτίας και της απόδοσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, φέρουν οι Μιλγουόκι Μπακς.

Τα περισσότερα μάτια, όμως, θα είναι στραμμένα και πάλι στα πλέι οφ της Δύσης, γιατί απλά υπάρχουν τόσες πολλές ισχυρές ομάδες. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, οι Λος Αντζελες Κλίπερς και οι Χιούστον Ρόκετς προσφέρουν ουσιαστικό ανταγωνισμό διαρκείας.

Οι προβλέψεις για την κατάκτηση του φετινού τίτλου κάνουν λόγο για το ίδιο ζευγάρι στους τελικούς του ΝΒΑ. Κλίβελαντ εναντίον Γκόλντεν Στέιτ. Οι «πολεμιστές» έχουν το καλύτερο ρεκόρ επίθεσης με μέσο όρο 118,4 πόντους, ενώ οι Καβς διαθέτουν την τέταρτη καλύτερη επίθεση, ενόψει της «φωτιάς» που θα πάρουν τα καλάθια από τους Τζέιμς, Λοβ, Κάρι και Ντουράντ.

Για τον πρώην τεχνικό και νυν σχολιαστή του ΕSPN, Tζεφ Βαν Γκάντι, ο «υπερηχητικός» Τζέιμς θα πρέπει να φτάσει ψηλότερα την απόδοσή του, από τους περυσινούς τελικούς για να διατηρήσει τον τίτλο στο Κλίβελαντ και στην ανατολική περιφέρεια.

«Οι Καβαλίερς δείχνουν πόσο καλά είναι, όσο καλά είναι και ο Τζέιμς. Υπάρχουν πάντα πολλά πράγματα γύρω απ’ αυτόν που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας από τον Τζέιμς, γιατί αν επικεντρωθείς στον τρόπο που παίζει, τα 14 χρόνια, αυτός είναι ο κυρίαρχος παίκτης του πρωταθλήματος. Οι Ουόριορς θα είναι πάλι οι απέναντι για τον τίτλο. Ενισχυμένοι με τον Ντουράντ. Για εμένα, ο Λεμπρόν αποφασίζει…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή