Το κομπιούτερ των πάγκων, των Σπερς και του ΝΒΑ

Το κομπιούτερ των πάγκων, των Σπερς και του ΝΒΑ

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φυσιογνωμία του είναι το σήμα κατατεθέν στον πάγκο των Σαν Αντόνιο Σπερς και με παρουσία 21 χρόνων στα «Σπιρούνια» του ΝΒΑ, ο Γκρεγκ Πόποβιτς, σε ηλικία 68 ετών, δεν σταματά να δρέπει δάφνες. Εχοντας περίοπτη θέση στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων προπονητών του ΝΒΑ, ο Πόποβιτς είναι ο «χαρισματικός ηγέτης» των Σπερς, όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, με τους οποίους δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις, γιατί δίνει άλλες απαντήσεις στις ερωτήσεις που δέχεται. Οπως έλεγε, όμως, ο αείμνηστος Κρεγκ Σάγκερ του TNT, «ο Γκρεγκ είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους των σπορ».

Γεννημένος από Σέρβο πατέρα και Κροάτισσα μητέρα, στο ανατολικό Σικάγο που είναι ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό, ο «Ποπ» δεν είχε επιτυχημένη σχέση με το μπάσκετ όταν έπιασε στα χέρια του την μπάλα, αν και ο ίδιος πίστευε ότι θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη, όμως ήταν… αδιάφορος για τα σοβαρά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Απέδειξε, τελικά, έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ότι είχε το DNA του αθλήματος, λόγω και της καταγωγής του από τη σχολή των «πλάβι» στην Ευρώπη. Στο Τέξας, το Σαν Αντόνιο διέπεται από την «κουλτούρα του Ποπ». Ούτε το ρεκόρ του 65,7 τοις εκατό σε νίκες-ήττες που έχει στο βιογραφικό του, αλλά ούτε επειδή έχει ταυτίσει απόλυτα τη ζωή του με την καθοδήγηση των Σπερς, καθιστούν τον Γκρεγκ Πόποβιτς μοναδική μορφή στους πάγκους.

Η συμπεριφορά του στους παίκτες των Σπερς που έχει συνεργαστεί για δύο δεκαετίες, ο απόλυτος έλεγχος της ομάδας και η αναγνώριση από τους ίδιους τους παίκτες του ότι βρίσκει το καλύτερο κίνητρο για να φτάσουν την απόδοσή τους στο μάξιμουμ, γιατί δουλεύει κατά βάση στην ψυχολογία τους, συνθέτουν την κοσμοθεωρία του Πόποβιτς. Είναι ο μέντορας του Ντάνκαν, του Πάρκερ, του Τζινόμπιλι και των άλλων «Σπιρουνιών» που οδήγησε στην τελευταία κατάκτηση του τίτλου από τους Σπερς, πριν από τρία χρόνια και διέψευσε τη συντριπτική πλειονότητα των προβλέψεων στο ΝΒΑ.

Ο Πόποβιτς ξέρει να μεταδίδει την αλληλεγγύη στους παίκτες του. Στις περισσότερες ομιλίες του επαναλαμβάνει «θέλω να “πεθαίνει” ο ένας για τον άλλο. Οπως οι στρατιώτες στη μάχη». Εχοντας φοιτήσει στην σχολή Ικάρων των ΗΠΑ, η πειθαρχία είναι το βασικότερο συστατικό για την οργάνωση των Σπερς, αν και με το πέρασμα των χρόνων στην ίδια θέση που έχει εξελιχθεί σε… «θρόνο», δεν έχει υπάρξει παίκτης που να μην ακούει με προσήλωση, σεβασμό και εκτίμηση στον «στρατηγό» του Τέξας.

Γιατί, πέραν των τίτλων και της καταξίωσης που έχει «πλημμυρίσει» σε κάθε βήμα του στο ΝΒΑ και τον έφερε στη θέση του εθνικού προπονητή, ο Πόποβιτς έχει εξελιχθεί σε παιδαγωγό.

Η απάντησή του σε ερώτηση μαθητή γυμνασίου που τον ρώτησε για τις πιθανότητες που έχει η ομάδα των Σπερς να κατακτήσει τον φετινό τίτλο στο ΝΒΑ, είναι χαρακτηριστική των αρχών του.

«Δεν ξέρω ποιες είναι οι πιθανότητες, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή μου. Θα ήμουν πολύ πιο χαρούμενος, αν ήξερα πως οι παίκτες μου θα έκαναν την κοινωνία καλύτερη, πως θα έκαναν σωστές οικογένειες και θα ενδιαφέρονταν για τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό σίγουρα θα μου έδινε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από έναν τίτλο.

Φυσικά και θα ήθελα να κερδίσω ακόμα ένα πρωτάθλημα. Αλλά πρέπει στη ζωή μας να ζητάμε περισσότερα από την επιτυχία στη δουλειά. Εάν γίνεις ένα πειθαρχημένο άτομο, που δείχνει σεβασμό στους διπλανούς σου, τότε μπορείς να διεκδικήσεις τα πάντα».

Η νέα πρόκληση με την Εθνική

Το εθνικό καθήκον περισσότερο και η προσωπική φιλοδοξία πολύ λιγότερο έφεραν τον Γκρεγκ Πόποβιτς στη θέση του προπονητή της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το 2020 και ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει να κάθεται στον πάγκο των Σπερς. Ο Πόποβιτς δεν ήθελε να μπει στο «κυνήγι» της θέσης, όσο κι αν τη θεωρεί ως την πλέον τιμητική, γιατί πρόκειται για έναν ευπατρίδη προπονητή. Δεν θα άρμοζε στην εμπειρία, στους τίτλους και στη φιλοσοφία του. Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η νέα πρόκληση στην καριέρα του και δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί, ξεπερνώντας τη δεδομένη κόπωση, πνευματική και σωματική που έχει στο ΝΒΑ;

Στην ετήσια συνάντηση προπονητών ΝΒΑ στο Σικάγο, πριν από δυο χρόνια, δεν δίστασε να ρωτήσει τον κομισάριο της λίγκας, Ανταμ Σίλβερ, πώς και η εν λόγω θέση έχει γίνει μόνιμη για προπονητή κολεγίου και αναφερόταν στον Μάικ Σιζέφσκι που ανέλαβε τις Ντριμ Τιμ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Δεν υπάρχει προπονητής ΝΒΑ να καθοδηγήσει παίκτες ΝΒΑ;» εξέφρασε την απορία του και ενώ πρότεινε τον Ντοκ Ρίβερς για τη θέση του πρώτου προπονητή.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ των ΗΠΑ, Τζέρι Κολάντζελο, είχε «ψυχρές» σχέσεις με τον Πόποβιτς, αλλά επικοινώνησε μαζί του για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του να διαδεχθεί τον Σιζέφσκι. Δεν θα υπήρχε διαγωνισμός. Ο «Ποπ» είχε κερδίσει το δικαίωμα να πάρει τη δουλειά με απευθείας ανάθεση. Ο Πόποβιτς προσθέτει ένα ακόμα παράσημο στην προπονητική του καριέρα και πέραν του αυτονόητου στόχου που είναι η διατήρηση του αήττητου για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, ύστερα από τον ιστορικό ελληνικό θρίαμβο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας (1/9/2006), καλείται να δημιουργήσει την πλησιέστερη Ντριμ Τιμ, με την πρώτη ομάδα του ’92 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

«Σαν μια ξεφούσκωτη μπάλα του μπάσκετ»

Ο Πόποβιτς είναι πολυσχιδής προσωπικότητα. Μιλά στους Σέρβους παίκτες στη μητρική τους γλώσσα, διαβάζει Ντοστογιέφσκι, Τουργκένιεφ, Λέρμεντοφ, συλλέγει σπάνιες εκδόσεις, συγκαταλέγει στους φίλους του έναν από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς στη σουηδική ιστορία και στην πολιτική των ΗΠΑ.

Είχε υψηλές επιδόσεις στα ανώτερα μαθηματικά, στην αναλυτική γεωμετρία και στην εφαρμοσμένη μηχανική, ενώ αρκετές φορές διαβάζει σχετικά βιβλία και η σύζυγός του Κέιλι τον ειρωνεύεται ότι προετοιμάζεται για να δώσει εξετάσεις. Η πολιτική τοποθέτησή του είναι με τους φιλελεύθερους και έχει έντονες συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη των Σπερς Πίτερ Χολτ, ενώ πριν από τη δεύτερη επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, είχε μοιράσει στους παίκτες του ένα dvd από το ντιμπέιτ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, με τη δικαιολογία ότι «αρκετοί παίκτες μας είναι ξένοι, αλλά δουλεύουν στη χώρα, κερδίζουν πολλά χρήματα και πρέπει να γνωρίζουν για τις αμερικανικές εκλογές και την επόμενη κυβέρνηση». Μια ανυπόστατη φήμη που τον κάνει να γελά δυνατά, κάθε φορά που την αναφέρουν, έκανε λόγο για την εμπλοκή του «Ποπ» στην κατασκοπεία, επειδή είναι κάτοχος διπλώματος «Σοβιετικών Μελετών». Ελαβε εκπαίδευση από την υπηρεσία πληροφοριών, αιτήθηκε για μυστική, υψηλή κυβερνητική θέση στη Μόσχα (λόγω γραφειοκρατίας δεν την πήρε), ενώ υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών σε ανατολική Τουρκία, στα σύνορα Ιράν και Συρίας.

«Ανθρωπο της αναγέννησης και πολυμαθή» τον χαρακτήριζε ο πρώην Σπερ, Σον Ελιοτ, για τον οποίον ο Πόποβιτς είχε συντελέσει στην εξωγηπεδική κουλτούρα του για τον κινηματογράφο και το καλό κρασί.

«Πώς θα είναι η ζωή σας χωρίς τους Σπερς και το μπάσκετ;» ρωτήθηκε πριν από μερικά χρόνια και η απάντησή του ήταν φιλοσοφική: «Σαν μια ξεφούσκωτη μπάλα του μπάσκετ»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή