Οι «συνήθεις γκρινιάρηδες»;

Οι «συνήθεις γκρινιάρηδες»;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η γερμανική ευρωπολιτική προκαλούσε δυσφορία αποκλειστικά στην Ελλάδα, τότε η υπόθεση θα ήταν αδιάφορη για την ίδια τη Γερμανία και ασήμαντη για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ερμηνεία της δυσαρέσκειας θα ήταν έτοιμη από καιρό («οι εξ ιδεολογίας και παραδόσεως τεμπέληδες Ελληνες, που μόνο να γκρινιάζουν ξέρουν») και το πόρισμα αμείλικτο: λιτότητα. Κι άλλη λιτότητα. Και λιγότερη ελευθερία. Ακόμα πιο λίγη ελευθερία. Ωσπου να βάλουν μυαλό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν δυσφορούν αποκλειστικά οι Ελληνες, εξαιρουμένων όσων συμπατριωτών μας συμφωνούν με τη γερμανική ανάγνωση του ελληνικού δράματος και με τη θεραπεία που συνεχίζει να προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά την αποτυχία της. Η γερμανική μονοκρατορία, που εσχάτως, με τον Φρανσουά Ολάντ να αποχωρεί, δεν έχει καν την ανάγκη να υποκρίνεται τη δυαρχία από κοινού με τη Γαλλία, προκαλεί δυσφορία (τουλάχιστον) και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο νότιες. Και αποκτά καθημερινά σοβαρότερο έρεισμα ο φόβος ότι η δυσαρέσκεια αυτή θα αποτυπωθεί στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση ακροδεξιών-σωβινιστικών δυνάμεων, όπως του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ή λαϊκιστικά αντιευρωπαϊκών, όπως των «Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Πιθανόν και λόγω των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, έχει ενταθεί και στην ίδια τη γερμανική πολιτική και δημοσιογραφική σκηνή η κριτική της οικονομικής-ευρωπαϊκής πολιτικής του κ. Σόιμπλε. Νωπή είναι ακόμα η επιστολή του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Αγκελα Μέρκελ, στην οποία επικρίνει αυστηρά τον επί των Οικονομικών συνάδελφό του, κατηγορώντας τον για τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα και χρεώνοντάς του την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εξίσου επικριτικός ήταν χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν, που κάλεσε τον κ. Σόιμπλε να πάψει να κατακρίνει την Ελλάδα.

Ξαναλέω ότι οι εκλογές παίζουν τον ρόλο τους. Αλλά οι χαρακτηρισμοί «εμμονική», «παράλογη», «δικτατορική» που αποδίδονται στη στρατηγική του κ. Σόιμπλε, από Γερμανούς πια και όχι από τους «συνήθεις γκρινιάρηδες» του Νότου, δεν συναρτώνται αποκλειστικά με τις εκλογές αλλά και με τον εξής βαθύτερο και πολιτικά πολύ σοβαρότερο φόβο, όπως διατυπώθηκε από την εφημερίδα του Βερολίνου «Tageszeitung»: «Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε». Θα ήταν βέβαια υπερβολή να ειπωθεί ότι πλειοψηφούν οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν ένα Grexit συνδεδεμένο όχι με την GReece αλλά με την GeRmany, εξίσου βέβαιο είναι όμως ότι η τωρινή γερμανόπνευστη Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ακριβώς ένωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή