Aξιολόγηση: Χάνεται το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου

Aξιολόγηση: Χάνεται το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρόλο που επιτεύχθηκε πρόοδος στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών και ενώ αναμένεται η επιστροφή τους κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, το ορόσημο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου έχει πλέον χαθεί, με αξιωματούχους να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για συμφωνία μέσα στον Μάρτιο.

Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι μετέφεραν αργά χθες το βράδυ εικόνα μεγαλύτερων δυσκολιών από αυτή που εξέπεμπε νωρίτερα η ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατηγορώντας το ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις. Οπως ανέφεραν, «έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσχεραίνονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε γραπτή του δήλωση είπε πως «σημειώθηκε ουσιώδης πρόοδος και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα». Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών». «Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι στο επόμενο Eurogroup θα γίνει απλώς μια αποτίμηση της κατάστασης, καθώς δεν αναφέρθηκε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση, βάση της συζήτησης παραμένει η κοινή πρόταση των θεσμών για άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ. Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς και τι ακριβώς μέτρα πρέπει να ληφθούν θα αποφασιστεί όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Συγχρόνως, το πακέτο μέτρων αναμένεται να συνοδεύει σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», όπως είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Το γεγονός ότι κάθησαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν σημαντικό βήμα, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς σπάνια βρίσκονται όλοι μαζί διά ζώσης και –σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών– να περιγράφουν, το τελευταίο διάστημα, το κλίμα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ε. Επιτροπής και αυτούς του ΔΝΤ ως «τοξικό». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της Γ.Γ. Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πριν ακόμη ξεκινήσει η συνάντηση είχε χαμηλώσει τον πήχυ λέγοντας πως εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης». Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και υπάρχουν συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να εστιάσει στα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας για το 2016 και τα αναμενόμενα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή