Κορδελιό: Η μεγαλύτερη εκκένωση σε περίοδο ειρήνης

Κορδελιό: Η μεγαλύτερη εκκένωση σε περίοδο ειρήνης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ωρών στην πόλη της Θεσσαλονίκης τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.

Μετακινήθηκαν στην περίοδο του Εμφυλίου 1.000.000 άνθρωποι, οι αποκαλούμενοι «ανταρτόπληκτοι», για να γλιτώσουν από τις βόμβες στις εμπόλεμες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και 400.000 οθωμανοί προς την Τουρκία στη δεκαετία του ’20 στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τη Συνθήκη της Λωζάννης ανταλλαγής πληθυσμών, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές θα επιχειρήσουν να ξεσπιτώσουν «οργανωμένα και με ασφάλεια» 72.000 ανθρώπους για να τους προστατεύσουν από μια άσκαστη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επί χάρτου όλα έχουν σχεδιαστεί με βάση τα προβλεπόμενα. Μένει να φανεί ωστόσο αν θα λειτουργήσει το σχέδιο και στην πράξη, εάν, δηλαδή, θα καταστεί εφικτό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε λίγες ώρες τόσοι άνθρωποι, συντεταγμένα και δίχως να προκληθεί το γνωστό αλαλούμ το οποίο, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο το εγχείρημα.

Οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα ώστε να εκκενωθούν εντός τεσσάρων ωρών, από τις 7 έως τις 10 αύριο το πρωί, στο μεγαλύτερο οικιστικό κομμάτι τους ο Εύοσμος και το Κορδελιό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι προβλέπεται να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μέχρις ότου οι έξι πυροτεχνουργοί του στρατού απενεργοποιήσουν τη βόμβα και τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής του Ασκού, εκτός πόλεως.

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια βόμβα και πρέπει να απενεργοποιηθεί σε τόσο κατοικημένη περιοχή, αλλά εμείς ξέρουμε, έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο και ζητούμε από όλους τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, που θα έχει και τον συντονισμό της επιχείρησης. Με βάση το σχέδιο, σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο όπου «κοιμάται» επί 73 χρόνια η βάρους 250 κιλών βόμβα δεν πρέπει να υπάρχει ψυχή, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών εάν συμβεί το απευκταίο, σκάσει δηλαδή κατά τη διαδικασία απενεργοποίησής της, τότε σε απόσταση 900 μέτρων μπορεί και να έχουν εξαερωθεί τα πάντα!

Το θέμα, ωστόσο, είναι να πειστούν οι εντός της «απαγορευμένης ζώνης» κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εδώ διατυπώνονται ήδη επιφυλάξεις καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν, άλλοι γιατί δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν και πολλοί επειδή, όπως υποστηρίζουν, φοβούνται… επιδρομές διαρρηκτών στα διαμερίσματά τους. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν πως θα καταφύγουν στις εκκλησίες για να τους προστατεύσουν από μια πιθανή έκρηξη, ενώ έγινε γνωστό ότι η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί κανονικά αύριο το πρωί στους ναούς των υπό εκκένωση οικοδομικών τετραγώνων, αλλά, όπως είπε στην «Κ» ιερωμένος της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως, «θα ολοκληρωθεί νωρίτερα».

Ενημερωτική καμπάνια για να πειστούν οι κάτοικοι της περιοχής να την εγκαταλείψουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και από το πρωί σήμερα συνεργεία με τηλεβόες θα «οργώνουν» την περιοχή για να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους το αυριανό ξεσπίτωμά τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για «υπερβολές» και «επικοινωνιακά σόου» δεδομένου, όπως επισημαίνουν, ότι εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις εξουδετέρωσης βομβών και άσκαστων βλημάτων από παλαιότερους πολέμους έγιναν επιτυχώς χωρίς να προκληθεί τέτοιος θόρυβος ή να γίνουν μετακινήσεις, οι συνωμοσιολογούντες κάνουν λόγο για… «ασκήσεις ετοιμότητας ενόψει πολέμου», το τρολάρισμα πάει σύννεφο και η Θεσσαλονίκη ζει στον ρυθμό της δικής της «βόμβας», της διασημότερης για τους κατοίκους της, μετά εκείνης της Χιροσίμα, όπως ειπώθηκε.

Διαρκής ενημέρωση

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, διαρκής ενημέρωση των ΜΜΕ για την πορεία της επιχείρησης θα γίνεται αποκλειστικά στην «αίθουσα Τύπου» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ «αφού απενεργοποιηθεί η βόμβα και προτού αρχίσει η διαδικασία της απομάκρυνσής της, στην αίθουσα Τύπου της ΠΚΜ θα γίνει ενημέρωση για τα σημεία δυνατότητας παρακολούθησης της πομπής μεταφοράς της βόμβας σε ασφαλή χώρο, προκειμένου να έχουν όλοι εικόνα από τη διαδικασία μεταφοράς». Εξι πυροτεχνουργοί του στρατού θα επιχειρήσουν επιτόπου την επιτυχή αφαίρεση του πυροκροτητή, που θα σημάνει και την αδρανοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή