Ο Ασαντ απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για ασφαλείς ζώνες

Ο Ασαντ απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για ασφαλείς ζώνες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλών ζωνών για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στη Συρία, που προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. O Σύρος πρόεδρος, ωστόσο, τόνισε ότι θα δεχθεί τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον οι ΗΠΑ λάβουν μια «καθαρή πολιτική θέση» σχετικά με την εθνική κυριαρχία της Συρίας και την ενότητά της.

Επίσης, ο Ασαντ καλωσόρισε την εστίαση του ενδιαφέροντος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, στο πλαίσιο της οποίου ο Τραμπ δεν απέκλεισε να συνεργαστεί με τον σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία. Επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ ζητούσαν την απομάκρυνση του Ασαντ και βοηθούσαν τις δυνάμεις των ανταρτών που στόχευαν στην ανατροπή του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Ασαντ αναφερόμενος στη δημιουργία ασφαλών ζωνών τόνισε ότι «δεν είναι μία ρεαλιστική ιδέα. Δεν υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας. Είναι πολύ πιο βιώσιμη, πιο πρακτική και λιγότερο δαπανηρή η επίτευξη της σταθερότητας».

Ο πρόεδρος Ασαντ τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία είναι καλοδεχούμενα προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συντονιστεί με τη Δαμασκό και να αποδεχθεί την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συντεταγμένες για τον ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών, δόθηκαν στη Ρωσία από τον τουρκικό στρατό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή