«Εμφύλιος» στο Podemos ενόψει συνεδρίου

«Εμφύλιος» στο Podemos ενόψει συνεδρίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω τριγμών και αβεβαιότητας για το μέλλον του ακροαριστερού κινήματος θα διεξαχθεί το συνέδριο του Podemos το Σαββατοκύριακο, αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times. Τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στο συνέδριο ταλαιπωρημένα από τις εσωκομματικές έριδες και αβέβαια για το ποιος πρέπει να ηγηθεί της παράταξής τους και προς ποια κατεύθυνση, καθώς ο τωρινός ηγέτης του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μόνον εφόσον το πολιτικό του πρόγραμμα λάβει τη στήριξη της ισχυρής βάσης του κόμματος, την οποία αποτελούν περίπου 450.000 άτομα.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως του ποιος θα ηγείται του κόμματος την επόμενη μέρα, οι εσωκομματικοί επικριτές της τωρινής ηγεσίας ζητούν αλλαγή πορείας πάση θυσία, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το συνέδριο, ακόμη και μια πιθανή διάσπαση. «Αυτό συνήθως απεικονίζεται ως μια μάχη μεταξύ ανθρώπων και μια σύγκρουση προσωπικοτήτων. Η σύγκρουση, όμως, αντανακλά ταυτόχρονα ουσιώδεις διαφορές πάνω στο τι είδους κόμμα είναι οι Podemos – και τι είδους κόμμα θέλει να γίνει», ανέφερε ο Χοσέ Φερνάντεθ – Αλμπέρτος, πολιτικός επιστήμονας στο ερευνητικό κέντρο CSIC.

Τις διαφορές αυτές ενσαρκώνουν οι δύο ηγετικές του μορφές, ο γ.γ. Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο δεύτερος στην κομματική ιεραρχία, Ινίγο Ερεχόν. Αμφότεροι ιδρυτές του κόμματος και προερχόμενοι από το ίδιο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Μαδρίτης, ο Ιγκλέσιας και ο Ερεχόν συνδέονται με μια μακρόχρονη φιλία και σπάνια κριτικάρουν ο ένας τον άλλον δημοσίως, κάτι που ωστόσο κάνουν μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι εσωκομματικές ομάδες που τους στηρίζουν. Ο διχασμός σε «παμπλίστας» και «ερεχονίστας» έχει κάνει την ατμόσφαιρα τοξική στο εσωτερικό του κόμματος, με αποτέλεσμα ορισμένα κορυφαία κομματικά στελέχη του να εκφράσουν δημόσια την απογοήτευσή τους για την κατεύθυνση που έχει πάρει το κόμμα και να παραιτηθούν.

Η διαφορά των δύο πλευρών έγκειται στο βασικό δίλημμα που ταλανίζει συχνά τα κινήματα της Ακρας Αριστεράς: αν πρέπει να παραμείνουν πιστά στην πολιτική βάση του κόμματος και στις βασικές του αξίες ή αν πρέπει να μετριάσουν τη στάση τους και να επιχειρήσουν να διευρύνουν τη βάση τους, συγκλίνοντας με την Κεντροαριστερά. «Ο Ερεχόν πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να είναι αρεστό σε μια ευρύτερη συμμαχία και να γίνει πιο προσιτό στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Ο Ιγκλέσιας πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει το σύστημα είναι να συσπειρώσει τους κομματικούς στρατιώτες. Αυτός και ο περίγυρος του πιστεύουν ότι το ιδεολογικό κέντρο έχει χάσει τη γοητεία του», ανέφερε σχετικά ο πολιτικός αναλυτής Χόρχε Γκαλίντο. Μολαταύτα, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα επικρατήσει στο συνέδριο, πολλοί αναλυτές δεν βλέπουν στον ορίζοντα το Podemos να μπορεί να διευρύνει τη βάση του και την επιρροή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή