Πώς η αναδιάρθρωση φέρνει μεγάλα πωλητήρια στις τράπεζες

Πώς η αναδιάρθρωση φέρνει μεγάλα πωλητήρια στις τράπεζες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστική μείωση μεγέθους – δραστηριοτήτων μέσω πώλησης ασφαλιστικών εταιρειών, εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας real estate, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διάφορων άλλων συμμετοχών σε εταιρείες και κυρίως η αποχώρηση από πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το τίμημα που πληρώνουν οι τράπεζες για την κρίση και τη λήψη κρατικής βοήθειας μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Ηδη ο τραπεζικός τομέας αποτελεί σκιά του προ κρίσης εαυτού του, συρρίκνωση που θα έχει και συνέχεια καθώς οι διοικήσεις έχουν δεσμευτεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης, για την πλήρη αποχώρηση από κάθε μη τραπεζική δραστηριότητα καθώς και την πώληση των περισσότερων θυγατρικών στις χώρες του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμη πορεία καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης αποτελούν ισχυρές νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλες οι σχετικές δράσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, αποτέλεσμα του εκτροχιασμού που σημειώθηκε το 2015, οδήγησε στην αναθεώρηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών επιβάλλοντας πιο επιθετικές και μεγάλης έκτασης ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώθηκαν σε ακόμα πιο δραστικές περικοπές καθώς έλαβαν κρατική βοήθεια για δεύτερη φορά.

Το σκεπτικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν το συντομότερο την κρατική βοήθεια που έχουν λάβει σε κεφάλαια και ρευστότητα και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους αυτούς για να διατηρούν μη απαραίτητες δραστηριότητες στην Ελλάδα (όπως ασφαλιστικές εταιρείες) ή τράπεζες σε χώρες του εξωτερικού. Από την πλευρά τους οι εγχώριες τράπεζες υποστηρίζουν ότι με τις πωλήσεις αυτές θυσιάζονται επενδύσεις και προσπάθειες πολλών ετών, και τελικά οι ζημίες για τους φορολογουμένους θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι εάν εφαρμοζόταν ένα λιγότερο δραστικό πρόγραμμα περικοπών και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης οι τράπεζες μετασχηματίζονται σε οργανισμούς που θα παρέχουν τραπεζικές και μόνο εργασίες, τερματίζοντας το φιλόδοξο αναπτυξιακό μοντέλο που κυριάρχησε πριν από την κρίση, με το οποίο οι τράπεζες είχαν απλώσει τα δίχτυα τους παντού: από τη διαχείριση ακινήτων μέχρι την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Αποχωρήσεις

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, συνολικά από το 2012 οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει και σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιήσει την αποχώρησή τους από χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Σερβία, τα Σκόπια και η Αίγυπτος, ενώ διατηρούν ακόμη τις δραστηριότητές τους σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση όλων των θυγατρικών τους τραπεζών ενώ Alpha Bank και Eurobank θα διατηρήσουν παρουσία σε περίπου 2 χώρες η κάθε μία.

Σε κάθε περίπτωση, στη νέα εποχή η παρουσία των τραπεζών στο εξωτερικό θα είναι πολύ περιορισμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2015 το χαρτοφυλάκιο δανείων στο εξωτερικό είχε περιοριστεί στα 27,4 δισ. ευρώ από 56,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010 και πάνω από 60 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την κρίση. Σε σχέση με το τέλος του 2008 οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν, κυρίως μέσω πωλήσεων θυγατρικών, περιορίσει το προσωπικό τους στο εξωτερικό κατά 26.200 εργαζομένους ενώ το δίκτυο καταστημάτων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2.000 σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή