Μητσοτάκης με Μέρκελ, Σόιμπλε

Μητσοτάκης με Μέρκελ, Σόιμπλε

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση «αξιοπιστία» αναλαμβάνει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν και η συγκυρία είναι κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι αυτό δεν αλλάζει τη στόχευση της επίσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., προκειμένου το Βερολίνο να πεισθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και σχέδιο έχει και έτοιμος να το εφαρμόσει είναι. Ερώτημα, βέβαια, παραμένει αν η γερμανική πλευρά θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να στηρίξει τη νομοθέτηση του προληπτικού πακέτου μέτρων που ζητούν οι δανειστές, καθώς ο ίδιος έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να το στηρίξει και να γίνει «συνένοχος» στα επιπλέον μέτρα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές καθυστερήσεις και αστοχίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο ενώπιον της καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, τον οποίο μάλιστα θα συναντήσει για πρώτη φορά. Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του CDU, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό και τις προτάσεις της Ν.Δ. για την αντιμετώπισή του, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι το ζήτημα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Γερμανίδα καγκελάριο, πολύ περισσότερο ενόψει των γερμανικών εκλογών, καθώς δέχεται βολές για τους χειρισμούς της, ειδικά από την Εναλλακτική για τη Γερμανία. (AfD). Στο σκέλος της οικονομίας, αναμένεται να επαναλάβει την άποψή του ότι το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται με αιχμή την υπεροφορολόγηση είναι λανθασμένο και «βουλιάζει» ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πείσει ότι ένα άλλο μείγμα που θα βασίζεται σε μείωση της φορολογίας, περικοπές δαπανών και ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο (δημόσια διοίκηση, Δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία) μπορεί να λειτουργήσει και κυρίως η Ν.Δ. μπορεί να το εφαρμόσει με το όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται.

Η διαπραγμάτευση

Εξάλλου, στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης η Πειραιώς επέκρινε και χθες την κυβέρνηση με αιχμή τις δηλώσεις του Γ. Χουλιαράκη από το LSE ότι, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους δανειστές, η χώρα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, η αβεβαιότητα θα επανέλθει και θα αρχίσει η συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο.

Η Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Χουλιαράκη ότι παραδέχεται πως είναι «η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης που φέρνουν τη χώρα απέναντι σε ακόμη ένα μνημόνιο, στην καλύτερη περίπτωση, ή στην αναβίωση του Grexit». Στην Πειραιώς θεωρούν δε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προϊδέασε για μια πολύ χειρότερη από την αναμενόμενη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναφέρει στη συζήτηση την ατζέντα «νόμος, τάξη και ασφάλεια». Αυτήν τη φορά μέσω της κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό. Η ερώτηση εστιάζει στην αύξηση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας με αιχμή τις καταστροφές οχημάτων και δημοσίων κτιρίων, τη δράση των αναρχικών και τις ένοπλες επιθέσεις από «παραφυάδες της τρομοκρατίας». Μιλάει ακόμη για το «άβατο» των Εξαρχείων, καθώς και για εστίες ανομίας σε περιοχές όπως το Ζεφύρι, οι Αχαρνές και ο Ασπρόπυργος, ενώ ρωτάει τον πρωθυπουργό αν θα συνεχίσει να ανέχεται το «παρακράτος των Εξαρχείων» ή αν θα αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή