Παραδικαστικές ιστορίες με… μίμους και μάγισσες

Παραδικαστικές ιστορίες με… μίμους και μάγισσες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχετική δίκη έλκει την «καταγωγή» της από δικαστήριο που είχε γίνει το 2010, εναντίον δικηγόρου του Πειραιά. Επειτα από εντολή των εισαγγελικών αρχών, είχαν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες των πρωταγωνιστών της, οι οποίες είχαν γίνει εκείνη τη χρονιά, ανάμεσα σε έναν επιχειρηματία και στον δικηγόρο. Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, παραδόθηκαν χωρίς να έχουν απομονωθεί τα ουσιώδη μέρη της υπόθεσης, παρά μόνο σε ό,τι αφορά κατηγορούμενο δικαστικό λειτουργό και ακόμα έναν κατηγορούμενο που είχε συνομιλήσει μαζί του.

Το δικαστήριο, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 στο 3ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, δικάζει το περίφημο παραδικαστικό κύκλωμα του Πειραιά, που μοιάζει περισσότερο με… κωμωδία παρά με δικαστικό δράμα. Το παραπεμπτικό βούλευμα στηρίζεται μεταξύ των άλλων σε ένα τηλεφώνημα 15 δευτερολέπτων ενός δικηγόρου στον δικαστή της δίκης του 2010 για να τον επηρεάσει και να κάνει την αρχή των επαφών που υποτίθεται ότι οδήγησαν σε μια δωροδοκία ύψους 60.000 ευρώ.

Ομως ο ενδιάμεσος, που έπρεπε να δώσει τα χρήματα στον δικαστή, φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι δεν τα κατέβαλε, καθώς ένας από τους ενδιαφερόμενους και νυν κατηγορούμενους απείλησε, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, μέσω πληρωμένου «χίτμαν», ότι θα τον σκότωνε εάν δεν του επέστρεφε τα χρήματα που υποτίθεται ότι είχαν δοθεί για τη δωροδοκία του δικαστή.

Η αναπαράσταση

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας μίμος, ο οποίος, όταν η υπόθεση εξελισσόταν και προκειμένου να γίνει πιο «πειστική» η διασύνδεση, παρίστανε τον προς δωροδοκία δικαστή που συνομιλούσε με τον ενδιάμεσο. Στην πραγματικότητα, ήταν το «εισιτήριο» του ενδιάμεσου για να πείσει εμπλεκόμενο και κατηγορούμενο επιχειρηματία να του καταβάλει «μίζα».

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ουδείς γνωρίζει σήμερα ποιος και αν την εισέπραξε πραγματικά αυτή τη «μίζα». Για τον μίμο έγραφαν οι εφημερίδες, εικάζοντας για την ταυτότητά του. Ενας κατηγορούμενος έλεγε σε έναν άλλο ότι πρόκειται για έναν δικηγόρο!

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για έναν μόνιμο καλεσμένο μιας μεσημεριανής εκπομπής. Ο,τι και αν ισχύει τελικά, γεγονός αποτελεί ότι, παρά την πολύχρονη έρευνα από την πλευρά των διωκτικών αρχών, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν –σε αντίθεση με το πρώτο παραδικαστικό– ίχνη του χρήματος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δύο από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης δίκης είχαν σημαντικό ρόλο και στο πρώτο παραδικαστικό.

Και… παραψυχολόγος

Ενας από τους κατηγορουμένους αναφέρει ωστόσο στην κατάθεσή του ότι, στη δίκη του 2010, ένας άλλος κατηγορούμενος, φυγόδικος ήδη, προσήρχετο στο δικαστήριο συνοδευόμενος «καθημερινά από μεσήλικη κυρία, που είχε την ιδιότητα της παραψυχολόγου – μάγισσας, η οποία είχε ως αποστολή να επηρεάσει με εκπομπή κυμάτων τη σκέψη των δικαστών…». Μάλιστα, ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε αρχίσει την απολογία του με την επισήμανση ότι «πριν από τριάντα χρόνια έγινα αποδεκτός από μια αδελφότητα πολύ σημαντική που δεν θέλω να ονοματίσω…».

Τα περίεργα δεν σταματούν όμως σε αυτό. Με την έναρξη της δίκης στις αρχές Δεκεμβρίου 2016, μία από τις δικαστικούς της έδρας ζήτησε να εξαιρεθεί, καθώς ήταν παντρεμένη έως το 2005 με συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένου, με τον οποίο έχει ένα 14χρονο παιδί. Eνώ ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης της συγκεκριμένης δικαστικού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή