«Καλώς ήλθατε» με μπαλόνια και γλυκά

«Καλώς ήλθατε» με μπαλόνια και γλυκά

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λεωφορείο έφτασε στην είσοδο του σχολείου στις 2 μ.μ. και οι μικροί μαθητές πέρασαν τρέχοντας στον αυλόγυρο. Αν δεν υπήρχαν τα κοριτσάκια με τη μαντίλα, θα νόμιζε κανείς ότι ήταν παιδάκια του δημοτικού από τις κοντινές γειτονιές. Χαρούμενα πρόσωπα, αστεϊσμοί και μεταξύ τους πειράγματα, στους ώμους η σάκα με κάποια τετράδια, μολύβια και το κολατσιό. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, μόλις πριν από λίγες ημέρες, την 1η Φεβρουαρίου, είχε ανοίξει, ύστερα από περιπέτειες, τις τάξεις του για τα προσφυγόπουλα του κέντρου φιλοξενίας που στεγάζεται στο πρώην στρατόπεδο του 722 Τάγματος Πεζικού.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες και ο αγώνας κάποιων τολμηρών και επίμονων δασκάλων και καθηγητών να πείσουν όλους εκείνους τους γονείς των ντόπιων μαθητών που αντιδρούσαν και, παραμονές της σχολικής χρονιάς, «ανέβηκαν στα κάγκελα» απειλώντας πως δεν θα επιτρέψουν να καθίσουν στα θρανία των παιδιών τους παιδιά από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή.

Η «συνταγή»

«Οι ίδιοι, που διαμαρτύρονταν τότε, έσπευσαν να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα με γλυκά και μπαλόνια την πρώτη ημέρα των μαθημάτων», λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος πρωτοστάτησε στο να μεταπειστούν όλοι εκείνοι που εναντιώνονταν. Πώς έγινε αυτό; «Καλέσαμε τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και τα ενημερώσαμε λεπτομερώς. Μαζί με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και παιδιάτρους του νοσοκομείου, απαντήσαμε αναλυτικά σε όλα τα ερωτήματά τους. Τους βεβαιώσαμε ότι τα παιδιά έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, είναι υγιέστατα και δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ το κράτος, αφού τα έξοδα καλύπτονται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Η συγκέντρωση έγινε όταν ήμασταν έτοιμοι, είχαν εμβολιαστεί τα παιδιά, είχαν αγοραστεί η γραφική ύλη, τα βιβλία. Δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να συγκρουστούμε. Στο τέλος όμως πείστηκαν και μάλιστα συμμετείχαν στο καλωσόρισμα. Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται και να ενημερώνεται σωστά, αυτή ήταν η “συνταγή” της επιτυχίας μας».

Εκτοτε, κάθε ημέρα στις 2 μ.μ. το λεωφορείο μεταφέρει από το κέντρο φιλοξενίας με τους 350 Σύρους και Κούρδους πρόσφυγες 40 παιδιά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και ακόμη ένα μεταφέρει άλλα 30 στο 5ο Δημοτικό της Αλεξάνδρειας.

Ο Ελληνοϊορδανός Ιάκωβος Νταμπάμπ, μέλος ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται στον καταυλισμό, μας περιγράφει το ξεκίνημα των παιδιών για την πρώτη ημέρα τους στο σχολείο. «Δύο ώρες προτού έρθει το λεωφορείο, ήταν ήδη έτοιμα με τις τσάντες στους ώμους, ανυπομονώντας να πάνε στο μάθημα. Αυτό γίνεται κάθε μέρα. Είναι τρελαμένα με το σχολείο. Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα δεν ήξεραν τι είναι σχολείο γιατί αναγκάστηκαν να φύγουν όταν ήταν σε μικρές ηλικίες».

Νεαρές δασκάλες παραλαμβάνουν τα προσφυγόπουλα από το λεωφορείο και τα βάζουν στη γραμμή. «Καλά είστε, παιδιά;», ρωτάει η υπεύθυνη. «Καλημέρα», «καληνύχτα», «πολύ καλά», ακούγεται από τη γραμμή, με τους μικρούς να αραδιάζουν ό,τι έμαθαν από την ελληνική γλώσσα. Κάποια προσπαθούν να μας δείξουν ότι ξέρουν περισσότερες ελληνικές λέξεις, όλα θέλουν να φωτογραφηθούν, οι δασκάλες όμως το απαγορεύουν. «Να περάσει η γραμμή νούμερο 1», λέει παρουσία του διευθυντή, Γιάννη Μουταφίδη, που «επιβλέπει» την υποδοχή, η αρμόδια για την «τάξη».

Ακολουθεί η Νο 2 και η Νο 3, αφήνουν όλοι τις τσάντες στις αίθουσες, τις εισόδους των οποίων κοσμούν χαρτόνια που γράφουν στα ελληνικά και στα αραβικά «καλώς ήρθατε», και επιστρέφουν για μισή ώρα στο προαύλιο. Ποδόσφαιρο τα αγόρια, βόλτες τα κοριτσάκια με τη μαντίλα. Το τετράωρο πρόγραμμα θα συνεχιστεί με μαθήματα ελληνικής γλώσσας πρωτίστως για να μπορούν να συνεννοούνται, αγγλικής, πληροφορικής και κάποια μαθηματικά.

«Θα τα καταφέρουμε»

«Είμαστε στην αρχή, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, θα τα καταφέρουμε όμως», μας λέει ο κ. Μουταφίδης. Τώρα στην Ημαθία τη «σκυτάλη» από τα δημοτικά σχολεία παίρνει η μέση εκπαίδευση, και από το αμέσως επόμενο διάστημα έφηβοι πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια και στο πρώην στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στο χωριό Βαρβάρες θα παρακολουθούν ενισχυμένο πρόγραμμα μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Βεργίνας και του χωριού Καβάσιλα.

Στη Βέροια η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης έχει αποδυθεί σε προσπάθεια δημιουργίας ατμόσφαιρας φιλίας και συνεργασίας των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων με τους νέους στα κέντρα φιλοξενίας, προτού ακόμα τα παιδιά των προσφύγων αρχίσουν τα μαθήματα. Οπως αναφέρουν η διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Αναστασία Μαυρίδου και η αρμόδια για το πρόγραμμα με τους πρόσφυγες μαθητές Αναστασία Καρακώστα, ομάδες Ελλήνων και προσφύγων μαθητών γράφουν εκθέσεις, ο καθένας στη γλώσσα του, και αφού τις διαβάσουν, ανταλλάσσουν απόψεις, μαγειρεύουν από κοινού ελληνική και αραβική κουζίνα και συντρώγουν, αναπτύσσουν μουσικές πρωτοβουλίες κ.ά.

Το «κουδούνι» για 15 πρόσφυγες μαθητές γυμνασίου επρόκειτο να χτυπήσει στο Γυμνάσιο Καβασίλων την Παρασκευή και γίνονται προετοιμασίες και για την έναρξη μαθημάτων στη Βεργίνα.

Ολα αυτά σε μια τοπική κοινωνία που αγκάλιασε τους πρόσφυγες και για έναν επιπλέον λόγο. Οι περισσότεροι εξ αυτών κατάγονται από τη… Βέροια της Συρίας, γεγονός που ενεργοποίησε ευαισθησίες στους ανθρώπους της περιοχής. Βέροια στη Συρία; Ετσι ήταν το πρώτο όνομα του Χαλεπίου και το πήρε με την ίδρυσή του από Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και να που τώρα «επιστρατεύεται» στη συνείδηση των εν Ελλάδι Βεροιωτών για να βοηθήσουν τους εκ Συρίας «αδελφούς»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή