Πυκνώνουν τα σύννεφα για το Brexit

Πυκνώνουν τα σύννεφα για το Brexit

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα αφότου η Βρετανή πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της για την έξοδο από την Ε.Ε., διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών διαβλέπουν επιδείνωση στο κλίμα των διαπραγματεύσεων. Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε. το 2019 χωρίς καμία συμφωνία και, ασφαλώς, χωρίς την ειδική σχέση εμπορικών εταίρων την οποία επιδιώκει. Σημεία τριβής θα είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ε.Ε., που υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ, και η διαφωνία ως προς το κατά πόσον μπορεί να συζητηθούν ταυτοχρόνως το διαζύγιο και η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ενοχληθεί από την προσπάθεια της κ. Μέι να αποφύγει τους μετανάστες αλλά να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ε.Ε. με μια «τολμηρή και φιλόδοξη» εμπορική συνεργασία, η οποία θα της επιτρέπει να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλες χώρες. Εχουν, επίσης, εξοργιστεί από τις προειδοποιήσεις της ίδιας και άλλων στελεχών της κυβέρνησής της ότι, αν δεν αποσπάσει όσα θέλει, θα μετατρέψει τη Βρετανία σε φορολογικό παράδεισο. Η Βρετανή πρωθυπουργός έχει τονίσει πως είναι προς όφελος της Ε.Ε. να δεχθεί αυτήν τη συμφωνία, καθώς θα τη διευκολύνει στο εμπόριο μέσω της σήραγγας της Μάγχης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πληγούν οι οικονομίες και των δύο πλευρών.

Το κλίμα επιδεινώνεται λιγότερο από δύο μήνες πριν από το τέλη Μαρτίου, οπότε προτίθεται η κ. Μέι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Διπλωματικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καταστήσουν σαφές ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να είναι καλύτερα εκτός Ε.Ε. απ’ ό,τι εντός Ε.Ε. και πως θέτουν σε προτεραιότητα τα δικά τους συμφέροντα και όχι την ανάγκη να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Βρετανία. Οπως επισημαίνει ο Μάλκομ Μπαρ, οικονομολόγος της JPMorgan Chase, «η Ε.Ε. προωθεί μια συμφωνία που θα διασφαλίσει τη συνοχή των 27 μελών της, καταδεικνύοντας σε όλους τα μειονεκτήματα της αποχώρησης, ακόμη κι αν πρόκειται να το επιτύχει με βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος για την ίδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή