Σπ. Καπράλος: «Καθαρή και ανιδιοτελής ΕΟΕ»

Σπ. Καπράλος: «Καθαρή και ανιδιοτελής ΕΟΕ»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιός πρωταθλητής κολύμβησης και παίκτης του πόλο με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Σπύρος Καπράλος θα ηγηθεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία του ελληνικού ολυμπιακού κινήματος. Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από γεγονότα και καταστάσεις που δεν συνάδουν με το «Ευ Αγωνίζεσθαι». Τώρα στόχος του προέδρου είναι να αφήσει όλα αυτά στο παρελθόν και μαζί με όλους τους παράγοντες να στηρίξουν τον αθλητισμό της χώρας γιατί, όπως λέει στην «Κ», ισχύει και εδώ το «η ισχύς εν τη ενώσει».

– Ποιο είναι το πρόγραμμά σας εν όψει των Ολυμπιακών του 2020;

Θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη «συνταγή» του «Υιοθετήστε έναν αθλητή», με στόχο να βοηθηθούν οι ήρωες αθλητές μας, οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες ανταγωνίζονται αθλητές που προετοιμάζονται με τον καλύτερο τρόπο. Ηδη, χάρη στην παρουσία μας σε συνέδριο ομογενών, εξασφαλίσαμε 10 υποτροφίες αθλητών, μέσω του Ιδρύματος Λεβέντη. Θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια και εδώ και θα επιχειρήσουμε να φέρουμε στο… φιλότιμο φίλους-εκπροσώπους εταιρειών. Οι διακρίσεις στο Ρίο αποτελούν την… κληρονομιά μας. Με αυτές αποδεικνύουμε την επιτυχία του εγχειρήματος. Ετσι πιστεύω ότι θα πειστούν, παρ’ όλο που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει σε σύγκριση με την εποχή που έγιναν οι πρώτες «υιοθεσίες». Αποφάσισα να διεκδικήσω και πάλι την προεδρία για να συνεχίσω να βοηθάω τον αθλητισμό. Η εκλογή μου ήταν η νίκη του αθλητισμού απέναντι στον παραγοντισμό.

– Ο παραγοντισμός αποτελεί μάστιγα και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό…

Χρειάζονται ερασιτέχνες παράγοντες που αγαπούν πραγματικά τον αθλητισμό και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σε αυτόν και όχι να πάρουν. Αυτούς που δίνουν, αυτούς χρειαζόμαστε.

– Ποιο λάθος έχετε κάνει και πρέπει να διορθώσετε;

Το μεγαλύτερο είναι ότι δεν εκσυγχρονίστηκε το καταστατικό της ΕΟΕ, κάτι που βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Δεν καταφέραμε να γίνουμε ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και έχουμε όλα τα βαρίδια του Δημοσίου, ενώ δεν επωφελούμεθα από τα θετικά.

– Εχετε πει ότι είστε Ολυμπιακός, αλλά ντρέπεστε γι’ αυτά που έγιναν. Τι εννοούσατε;

Υπάρχουν εφημερίδες του Ολυμπιακού που με έβριζαν και με αποκαλούσαν «καταστροφέα του ελληνικού αθλητισμού», μόνο και μόνο γιατί κατέβηκα στις εκλογές απέναντι στον κουμπάρο του κ. Μαρινάκη (σ.σ. Ισίδωρο Κούβελο). Από την άλλη, αυτοί που γράφουν, ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορία μου. Για 20 χρόνια υπήρξα αθλητής στο τμήμα κολύμβησης και αρχηγός της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού. Εξακολουθώ να παρακολουθώ την ομάδα σε όλα τα αθλήματα. Αυτή την επίθεση την αποδίδω ή σε άγνοια ή στο ότι βλέπουν τα πράγματα με παρωπίδες και όπως τους βολεύει.

– Ποδόσφαιρο βλέπετε;

Φυσικά. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια πτωτική περίοδο. Αυτό το βλέπουμε στα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων, των συλλόγων μας στην Ευρώπη, αλλά και στην ποιότητα ποδοσφαίρου που παίζεται στα γήπεδά μας.

– Σε δηλώσεις σας έχετε αναφερθεί και σε «ποδοσφαιροποίηση» του ερασιτεχνικού αθλητισμού…

Την τελευταία εβδομάδα, πριν από τις εκλογές της ΕΟΕ, είδαμε πράγματα που διαβάζουμε ότι γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο. Υπήρξαν πολλά δικαστήρια για εκπροσώπους που είχαν εκλεγεί. Την ημέρα των εκλογών είχαμε δικαστικές διαμάχες που αφορούσαν τους εκπροσώπους του στίβου και της ποδηλασίας. Υπήρξε και η απώλεια της εκλεγμένης διοίκησης του τζούντο (σ.σ. η διοίκηση είχε εκλεγεί με 44-8), με μία δικαστική απόφαση την οποία θεωρώ περίεργη.

– Είδαμε και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είστε άνθρωπος της κυβέρνησης…

Από τον θεσμικό μου ρόλο συνεργάστηκα στενά με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων οκτώ ετών. Αυτή ήταν και η υποχρέωσή μου. Είμαι άνθρωπος του αθλητισμού και μέσα από όλες τις συνεργασίες μου έχω ως μοναδικό στόχο να βοηθήσω τον χώρο που αγαπάω, τον αθλητισμό.

– Οι εκλογές βρήκαν διχοτομημένο το ελληνικό ολυμπιακό κίνημα. Θα υπάρξει επανένωση;

Αμέσως μετά την επανεκλογή μου απηύθυνα κάλεσμα. Ο αθλητισμός μάς χρειάζεται όλους. Πρέπει να πορευθούμε ενωμένοι για το καλό του. Η ισχύς εν τη ενώσει. Οκτώ χρόνια ως πρόεδρος, όλοι ξέρουν, ότι ήμουν δίκαιος και δεν χώριζα τις ομοσπονδίες σε δικές μου ή δικές τους. Πάντα προσπαθούσα να βοηθάω όσες έδειχναν ενδιαφέρον, είχαν δραστηριότητα και έφερναν επιτυχίες.

– Πιστεύετε ότι, ύστερα από αυτά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, θα επιτευχθεί η επανένωση;

Οπως ύστερα από έναν καβγά και αφού ηρεμήσουν τα πράγματα συμφιλιώνεσαι με τους αγαπημένους σου, έτσι πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Ολοι εκπροσωπούμε τον αθλητισμό και πρέπει να είμαστε παρόντες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, δηλαδή στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Γι’ αυτό μας έχουν στείλει εκεί οι εκλέκτορες των ομοσπονδιών μας. Μας ψήφισαν για να στηρίζουμε τα αθλήματα με τον καλύτερο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή