Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων

Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη της δράσης «Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η δράση εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας 1: «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας» και συγκεκριμένα στον θεματικό στόχο 1: «Ενίσχυση έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας», επενδυτική προτεραιότητα 1β, και στον ειδικό στόχο 1: «Αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιευμένης πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη της δράσης, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.000.000 ευρώ και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 3.000.000 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ του συνολικού (επιχορηγούμενου) προϋπολογισμού και της δημόσιας δαπάνης ορίζεται ως η ιδία συμμετοχή, η οποία θα καλυφθεί από τους δικαιούχους (επιχειρήσεις).

Επιλέξιμα έργα

Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση έργων ερευνητικής ανάπτυξης προϊόντων ή και υπηρεσιών που έχουν προκύψει έπειτα και από τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, μέσω της υποστήριξης υφιστάμενων επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία ή/και στην έρευνα και ανάπτυξη, στον κλάδο των χημικών-πολυμερών υλικών, ο οποίος περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ).

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

– 20 – Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

– 22 – Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες ή να τεκμηριώνεται η συνεισφορά των προτάσεων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου xημικών-πολυμερών υλικών.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη βασική έρευνα.

Επιλέξιμοι φορείς

Οπως αναφέρεται στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης, επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης είναι οι ακόλουθες:

– Να έχει την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, την κατά περίπτωση απαιτούμενη εν ισχύι άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης αυτής, για την/ις δραστηριότητα/ες στην/ις οποία/ες δραστηριοποιείται.

– Να δραστηριοποιείται ή να δραστηριοποιηθεί μέχρι την καταβολή του συνόλου της ενίσχυσης και να πραγματοποιήσει τις δαπάνες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεις εταιρικού-εμπορικού χαρακτήρα (ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ομόρρυθμη εταιρεία ή ετερόρρυθμη εταιρεία και ΙΚΕ, ατομική επιχείρηση, συνεταιρισμός, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση του Ν. 4019/2011 [ΚΟΙΝΣΕΠ]).

– Να μην αποτελεί προβληματική επιχείρηση.

– Να μην είναι υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

– Να μην εκκρεμεί εις βάρος της ανάκτηση ενίσχυσης.

– Να διαθέτει ή να δεσμευθεί με υπεύθυνη δήλωση ότι μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης/επένδυσης θα μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο, ατόμων με αναπηρία.

– Να υποβάλει έως μία πρόταση ανά ΑΦΜ, άλλως απορρίπτονται όλες.

– Να δεσμευθεί ότι το επενδυτικό της σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

– Η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά έτος το 50% του μέσου όρου των κύκλων εργασιών της για τα τρία (3) τελευταία έτη.

– Η οικονομική δραστηριότητα, που θα αφορά το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο, συνδέεται με τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της ΠΑΜΘ.

– Η σχεδιαζόμενη πράξη πρέπει να πληροί τον χαρακτήρα κινήτρου και για τον σκοπό αυτό δεν πρέπει να έχει γίνει έναρξη εργασιών τού υπό ενίσχυση σχεδίου πριν από την υποβολή της αίτησης. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύνολο του σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών και ο κανονισμός, βάσει του οποίου μπορεί να επιχορηγηθούν τα επενδυτικά σχέδια, είναι οι εξής:

Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης [Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 651/2014 (Αρθ. 25)].

1. Δαπάνες «προσωπικού» στον βαθμό που απασχολούνται στο έργο:

– Δαπάνες προσωπικού με σύμβαση εξηρτημένης σχέσης εργασίας (υφιστάμενο ή/και νέο).

2. Δαπάνες για όργανα, εξοπλισμό και κτίρια, στον βαθμό που αφορούν και χρησιμοποιούνται στο έργο.

3. Δαπάνες προς τρίτους, δαπάνες για «έρευνα επί συμβάσει» – υπεργολαβία:

– Δαπάνες για «αγορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας».

4. Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου:

– Μετακινήσεις και λοιπές δαπάνες.

– Αναλώσιμα και πρόσθετα έξοδα.

5. Μελέτες σκοπιμότητας:

– Επιλέξιμες δαπάνες για τις μελέτες σκοπιμότητας είναι οι δαπάνες εκπόνησης της μελέτης.

Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ [Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 651/2014 (Αρθ. 28)].

1. Δαπάνες απόκτησης επικύρωσης και προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό. 2. Δαπάνες για την απόσπαση, από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό. 3. Δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στην καινοτομία.

Προϋπολογισμός έργων

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 50.000 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσόν των 400.000 ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης εξαρτώνται από το είδος του επενδυτικού έργου και από το μέγεθος της επιχείρησης και μπορούν να κυμανθούν από 25% (μεγάλη επιχείρηση για πρόταση έργου πειραματικής ανάπτυξης) έως 80% (μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση για πρόταση σε βιομηχανική- εφαρμοσμένη έρευνα με διάχυση των αποτελεσμάτων μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, αποθετηρίων ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοικτής πηγής). Η διάρκεια των επενδυτικών σχεδίων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες. Προτάσεις υποβάλλονται έως τη 16η Μαρτίου 2017.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή