Το Ταμείο επιμένει για μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις

Το Ταμείο επιμένει για μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Υστερα από τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης για την ελληνική οικονομία και της συζήτησης στο εκτελεστικό του συμβούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά του. Και από αυτά καθίσταται σαφές ότι α) δεν θα υποχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητεί στο φορολογικό και το ασφαλιστικό και β) η ευρωπαϊκή θέση για υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους και μικρότερη ελάφρυνση του χρέους είναι μειοψηφική εντός του ΔΝΤ.

Ωστόσο, η στάση των Ευρωπαίων μετά τη συνεδρίαση δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού στο θέμα του χρέους. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ αμφισβήτησε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο λόγω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απάντησε την Πέμπτη ότι αυτή η στήριξη έρχεται με προϋποθέσεις και θύμισε πως «έχουμε δει δύο φορές στο παρελθόν, το 2012 και το 2015, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίσεις διότι δεν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυτό πυροδότησε τη συζήτηση για Grexit. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί». Ο κ. Ράις μάλιστα τόνισε πως τη θέση για ρεαλιστικούς στόχους υποστήριξαν και οι εκτελεστικοί διευθυντές του συμβουλίου, η πλειοψηφία των οποίων συντάχθηκε με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Εκτός και αν ο Τραμπ…

Η στάση του ΔΝΤ πυροδότησε τις εκτιμήσεις ότι το Ταμείο βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα. Οπως λέει πάντως στην «Κ» ο συνεργάτης του ινστιτούτου Peterson Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, «σε τελική ανάλυση, ανεξάρτητα από τη ρητορική, εξακολουθώ να μη θεωρώ ότι το ΔΝΤ θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, εκτός και αν οι άνθρωποι του Τραμπ ξαφνικά το ζητήσουν». Ο προαλειφόμενος για πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση Τεντ Μάλοχ εκτίμησε μιλώντας στις «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει, πιέζοντας το ΔΝΤ για μια ακόμη πιο σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, αν όχι και «κούρεμα». Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – μια έξοδο που κάθε άλλο παρά κρύβει ό,τι υποστηρίζει ο κ. Μάλοχ.

Για την ώρα, πάντως, το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι έχει αλλάξει κάτι στην αμερικανική στάση. Ο εκπρόσωπός του απέρριψε την εκτίμηση πως δεν λαμβάνει απόφαση για την Ελλάδα επειδή η θέση του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΔΝΤ είναι κενή. Οπως είπε ο κ. Ράις, «δεν έχω καμία ένδειξη ότι οι αλλαγές στις ΗΠΑ και η νέα διακυβέρνηση έχουν κάποια επίπτωση στη θέση μας για την Ελλάδα». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ είναι χωρίς εκτελεστικό διευθυντή εδώ και καιρό, αλλά εκπροσωπούνται από τον αναπληρωτή του, τονίζοντας ότι το αμερικανικό γραφείο λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, οι Αμερικανοί δεν έχουν αλλάξει στάση στο ζήτημα της Ελλάδας, καθώς μάλιστα ακόμη δεν έχει αναλάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών: εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ ενός ρεαλιστικότερου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο κάνουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες, που τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο αποφασιστική ελάφρυνση του χρέους πριν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εξάλλου να παρουσιαστούν με κοινή θέση, με τους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης να συναντιούνται αρκετές φορές πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ με στόχο να συνυπογράψουν την ίδια θέση, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Οπως εξηγεί πηγή της «Κ» εντός του συμβουλίου, αυτό συνέβη διότι κάποιες έδρες περιλαμβάνουν και μη ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αντίθετες με την ευρωπαϊκή θέση, και λιγότερο λόγω των επιμέρους διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των Ευρωπαίων.

Οι τελευταίοι επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ερωτώμενη σε τι οφείλεται η διαφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την απέδωσε στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ προβλέπει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη 1%, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από εκείνη των ευρωπαϊκών θεσμών. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν υπεραμύνθηκε των απαισιόδοξων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία παρά τις ενδείξεις βελτίωσης, αποδίδοντάς τις στις συχνές αναθεωρήσεις των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Σε μια διάθεση συμβιβασμού, πάντως, είπε πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά για περιορισμένη χρονική περίοδο, και εφόσον συνοδευθεί από νέα μέτρα «υψηλής ποιότητας» στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή