Ο Σταϊνμάιερ εξελέγη νέος πρόεδρος της Γερμανίας

Ο Σταϊνμάιερ εξελέγη νέος πρόεδρος της Γερμανίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας με μεγάλη πλειοψηφία από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στο Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έλαβε έλαβε 931 ψήφους υπέρ σε σύνολο 1.239 «μεγάλων εκλεκτόρων» και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, στη θέση του Γιοάχιμ Γκάουκ που αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα. Βρέθηκαν επίσης 14 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 103 εκλέκτορες απείχαν.

Όταν ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα όλοι οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Σταϊνμάιερ, εκτός από μερικές δεκάδες μέλη του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση είναι ένα ειδικό σώμα που αποτελείται από τα μέλη της Μπούντεσταγκ και τους αντιπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο Σταϊνμάιερ θα αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά του στις 18 Μαρτίου.

Πρώτες αντιδράσεις για την εκλογή Σταϊνμάιερ

«Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ' αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε για τον Σταϊνμάιερ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νέο ομόλογό του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. 

Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με διαδοχικές αναρτήσεις αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αποτελεί μήνυμα ελπίδας, ενότητας και στήριξης σε δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες, σε μια στιγμή που η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις».

Τα συγχαρητήρια του στο νέο Πρόεδρο της Γερμανίας για την εκλογή του, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να συγχαρώ τον Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας σπουδαίος Ευρωπαίος πολιτικός», έγραψε στο λογαριασμό του στο Τwitter ο προεδρος της ΝΔ.

Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., έσπευσε να εκφράσει μέσω Twitter τη στήριξή του στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Η εκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι μία ακτίνα ελπίδας για τις δημοκρατικές αξίες που οφείλει να προασπίσει η Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή