Δύο διαφορετικά συνέδρια στην Ισπανία

Δύο διαφορετικά συνέδρια στην Ισπανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στην ηγεσία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι το βράδυ του Σαββάτου, εξασφαλίζοντας 95% των ψήφων στο συνέδριο του κόμματος στη Μαδρίτη. Ο 61χρονος Ραχόι ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για την τιμή που του έκαναν και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την υπουργό Αμυνας, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, ως αντιπρόεδρο του κόμματος.

Εντελώς διαφορετική εικόνα προσέφεραν, στο μεταξύ, τα μέλη του ακροαριστερού Podemos, που εξέλεξαν εκ νέου τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στην ηγεσία του κόμματος, επαναδιαβεβαιώνοντας την αριστερή «γραμμή». Η κρίση ηγεσίας που αντιμετώπισε το Podemos, έφερε στο προσκήνιο τον συνιδρυτή του κόμματος, Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος διεκδίκησε την αρχηγία συστήνοντας μετριοπάθεια, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Η αλλαγή συνεχίζει να είναι εφικτή, ενώ σήμερα το Podemos είναι ισχυρότερο και πιο ώριμο», είπε ο Ιγκλέσιας μετά την εκλογή του. Η δημόσια αντιπαράθεση Ιγκλέσιας – Ερεχόν, που διεξήχθη στο Twitter, αλλά και στο Κοινοβούλιο, παρέσυρε και την κομματική ηγεσία, πολλά μέλη της οποίας υπέβαλαν την παραίτησή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εσωτερικές έριδες της Αριστεράς εξυπηρετούν τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος μπορεί πλέον να εμφανίζεται ως ενωτικός παράγοντας χάρη στην εκλογή του ως προέδρου του Λαϊκού Κόμματος από το συνέδριο το Σάββατο.

Η επίδειξη ενότητας από το Λαϊκό Κόμμα αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θυμίζει σε τίποτα τα γεγονότα του περασμένου έτους, όταν στελέχη της ισπανικής Κεντροδεξιάς εξέφραζαν ανοικτά αμφιβολίες για την ικανότητα του Ραχόι να ηγηθεί της χώρας. Ορισμένοι παρατηρητές, ακόμη και από τον συντηρητικό χώρο, είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να υποβάλει την παραίτησή του, επιλέγοντας προσωπικότητα κοινής αποδοχής από τη Δεξιά και την Αριστερά η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο. Ο Ραχόι ηγείται σήμερα κυβέρνησης μειοψηφίας, δίνοντας τέλος τον Οκτώβριο σε δέκα μήνες ακυβερνησίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή