Οι αγρότες προχωρούν στο plan B

Οι αγρότες προχωρούν στο plan B

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετοιμοπόλεμοι» δηλώνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς και τα τρία διακριτά «στρατόπεδα» περνούν αυτή την εβδομάδα στο plan B. Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται να καταφθάσουν στην Αθήνα με διάφορα μέσα μεταφοράς, όχι όμως τρακτέρ, πάνω από 2.000 άτομα, όσοι πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ο επικεφαλής αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, κάλεσε άλλωστε από το μπλόκο της Νίκαιας τον λαό της Αθήνας να κατέβει στην πλατεία Βάθης στις 13.30, όπου θα πραγματοποιηθεί το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. Το κάλεσμά του έχει βρει ευήκοα ώτα, καθώς η μεν ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει αύριο στάση εργασίας από τις 12.30 και μετά, ενώ την Κυριακή συνταξιοδοτικά σωματεία, αλλά και μέλη της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων της Αθήνας, μετέβησαν στο μπλόκο της Νίκαιας σε ένδειξη συμπαράστασης.

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται και οι αγρότες της Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή από τον Πλατύκαμπο, τα «Πράσινα Φανάρια» και το Αμύνταιο, όχι όμως για την κάθοδο στην πρωτεύουσα (δεν θα συμμετάσχουν σε «κομματικές φιέστες κανενός»), αλλά για το ραντεβού με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο. «Αντιλαμβανόμενοι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού, αποδεχόμαστε την πρόταση που μας έγινε να συμμετέχει στη συνάντηση που ζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρός της», δήλωσε χθες μέλος της Επιτροπής, που εμμένει στους αποκλεισμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός του τελωνείου των «Ευζώνων» από τις 30 Ιανουαρίου έχει προκαλέσει «ασφυξία» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αν συνεχιστεί, το συμβατικό λιμάνι θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα συσσωρευμένα φορτία υπολογίζεται ότι θα έχουν φτάσει σε 160.000 τόνους. Η κατάσταση δυσχεραίνεται έτι περαιτέρω, καθώς σε αποχή από τις υπερωρίες για όλη την τρέχουσα εβδομάδα έχουν προχωρήσει οι χειριστές και οδηγοί μηχανημάτων στο λιμάνι.

50.000 υπογραφές

Εναν διαφορετικό τρόπο πίεσης προς την κυβέρνηση επέλεξε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Νέων Αγροτών και Ανθοπαραγωγών (ΠΣΕΑΚΝΑΑ), που από τις 8 Φεβρουαρίου συλλέγει υπογραφές για να προσφύγει στα τέλη του μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ασφαλιστικό. «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και διαπιστώνουμε ότι δεν αντέχει άλλα κλεισίματα δρόμων», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής κ. Χρήστος Γκόντιας. Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί 50.000 υπογραφές από όλη την Ελλάδα, «κάτι που δείχνει ότι η πρόταση βρίσκει απήχηση και δεν εκπροσωπεί μόνον εμάς» συμπληρώνει ο κ. Γκόντιας, που θέλει να δώσει τον αγώνα για το ασφαλιστικό πλάι στους γιατρούς και στους δικηγόρους. Από τους άλλους αγρότες διαφοροποιούνται σχετικά με τον χαρακτηρισμό του «κατ’ επάγγελμα αγρότη». «Εμείς θέλουμε να μείνει έστω στο 50%, όχι στο 35% όπως προτείνουν οι άλλοι», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή