Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει συζήτηση για Grexit»

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει συζήτηση για Grexit»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι καιροί είναι πονηροί. Και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Ούτως ή άλλως, το φημισμένο για την αυστηρότητά του γερμανικό πρωτόκολλο επέβαλε να κρατηθούν χαμηλά οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Λίγη ώρα αφότου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωνε ότι η Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη με την ιδιότητα της πρόεδρου του CDU, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μπέρτιλ Βέγκνερ υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ν.Δ. στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Τίεργκαρτεν. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, να απευθύνει το μήνυμα πως για εκείνον συζήτηση Grexit δεν υπάρχει και ότι η θέση της χώρας στο κέντρο της Ευρώπης και στον σκληρό πυρήνα της Eυρωζώνης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το ίδιο μήνυμα –πέρα από τις αυτονόητες ανησυχίες που προκαλούν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης– μετέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στην κ. Μέρκελ. Στη συνάντηση, που κράτησε μία ώρα (τα πρώτα 20 λεπτά ήταν τετ α τετ, ενώ μετά ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη, τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή), ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι για κείνον δεν τίθεται συζήτηση περί δραχμής – «λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι” στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια». Αρμόδιες πηγές έλεγαν μάλιστα ότι η καγκελάριος πήρε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, εννοώντας ότι θεωρεί και εκείνη πως δεν υπάρχει συζήτηση για Grexit.

Η αυτονόητη αυτή υπενθύμιση από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη κρίθηκε απαραίτητη λόγω της κρίσιμης συγκυρίας – ο ίδιος λέει επανειλημμένα ότι στο εξωτερικό φοράει τη φανέλα της «Εθνικής Ελλάδος». Κυρίως, κρίθηκε απαραίτητη λόγω του δυσμενούς κλίματος για την Ελλάδα που επικρατεί στο Βερολίνο και στις τάξεις Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών, με κάποιους από τους οποίους συναντήθηκε χθες το βράδυ η νεοδημοκρατική αποστολή. Κομματική πηγή εξέφραζε τον προβληματισμό της για τη στάση κάποιων βουλευτών που είναι ενδεικτική του κλίματος κατά της χορήγησης νέας βοήθειας/προγράμματος προς την Ελλάδα (κάτι που θα άφηνε τη χώρα μετέωρη με τη λήξη του τρίτου μνημονίου).

Τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ότι είναι «οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης που οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις». Την άποψη αυτή μετέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην κ. Μέρκελ με το σκεπτικό ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, αλλά η λύση για τη χώρα. Κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι το εάν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα «αφορά την Ελλάδα και την κυβέρνηση αν χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα είναι καλό για τη χώρα να οδηγηθούμε σε εκλογές». Και προειδοποιούσαν ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και η διαπραγμάτευση συνεχίσει να «σέρνεται» –«σε τριετές πρόγραμμα είμαστε ένα χρόνο πίσω», σημείωναν–, «η Ν.Δ. θα λάβει τα μέτρα της», προμηνύοντας σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης.

Παρουσίαση σχεδίου

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε στην κ. Μέρκελ τη δική του πολιτική οπτική για ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων πέρα και πάνω από το μνημόνιο. Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι το κλίμα ήταν θετικό, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό, με αναφορές στην Τουρκία και στις ελληνοτουρκικές θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το εθνικό σχέδιο της Ν.Δ. στο προσφυγικό. Και παρότι αρμόδιες πηγές αρνούνταν να σχολιάσουν αν η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση –δεδομένου ότι το Βερολίνο δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε πιο αποτελεσματική διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και των δομών φιλοξενίας στην Ελλάδα–, σχολίαζαν ότι η κ. Μέρκελ «είναι πλήρως ενημερωμένη και γνωρίζει με λεπτομέρειες το ζήτημα».

«Τεχνική συζήτηση, η οποία θα είναι σαφώς πιο δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα», χαρακτήριζαν κομματικές πηγές τη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε, παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα και του Στέλιου Πέτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή