Γερμανία: Ποιους ευνοεί τώρα η συζήτηση για το Grexit

Γερμανία: Ποιους ευνοεί τώρα η συζήτηση για το Grexit

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα γίνεται πάλι αντικείμενο συζήτησης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλάει όλο και συχνότερα για τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου από την ΟΝΕ. Δεν το λέει ευθέως, περισσότερο στη λογική της υπόθεσης εργασίας, “αν – τότε”. Π.χ., το έκανε σε μια τηλεοπτική εκπομπή όταν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, σε περίπτωση που επιθυμεί ένα πραγματικό “κούρεμα”, γιατί ένα τέτοιο βήμα δεν είναι νομικά εφικτό μέσα στην Ευρωζώνη», αναφέρει σε χθεσινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Το ερώτημα είναι «γιατί τώρα;», συνεχίζει το δημοσίευμα και απαντά ότι εκτός από τη γνωστή διένεξη ΔΝΤ – Ευρωπαίων έχουν προστεθεί στη δύσκολη εξίσωση δύο ακόμη παράγοντες. Πρώτον, η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, όπου παραδοσιακά η συζήτηση περί Grexit ενισχύει κυρίως τους σκληρούς της υπόθεσης, δηλαδή τους Χριστιανοδημοκράτες και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (εσχάτως και τους Ελεύθερους Δημοκράτες). Δεύτερον, η αίσθηση ότι «ο Τσίπρας έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω μέτρα λιτότητας». Νέες απαιτήσεις εκ μέρους των πιστωτών θα μπορούσαν να διογκώσουν την αντίδραση αυτή, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιθανή η διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Γιατί να ενδιαφέρονται οι κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας για τις ιδέες ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης μιας άλλης χώρας, όταν οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές στη χώρα αυτή έχουν προγραμματιστεί για το 2019;» αναρωτιέται ρητορικά η Frankfurter Allgemeine, που κάνει στο τέλος του άρθρου ειδική μνεία στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η συνάντηση Μέρκελ με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει να ερμηνεύεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο: δηλαδή ότι η τρέχουσα αστάθεια και μεταρρυθμιστική κόπωση στον ΣΥΡΙΖΑ θα επισπεύσει αναπόφευκτα την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εφημερίδες Sueddeutsche, Handelsblatt και Welt. «Ο άνδρας που θέλει να κάνει την Ελλάδα αξιόπιστη», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της τελευταίας. «Τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του θα μπορούσαν να αρέσουν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της διοίκησης. Να μειώσει τους φόρους. Να θεσπίσει ένα μικρό κράτος. Να κερδίσει με αυτόν τρόπο τους επενδυτές», αναφέρεται στη συνέντευξη-προφίλ του αρχηγού της Ν.Δ. στη Welt.

«Από την 1η Ιανουαρίου θεσπίστηκαν νέες αυξήσεις φόρων. Η εξέλιξη δεν βοήθησε ιδιαίτερα να αυξηθεί η δημοτικότητα του Τσίπρα. Οι Ελληνες στήνουν οδοφράγματα, προχωρούν σε απεργία, οι διαδηλώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Η συντηρητική αντιπολίτευση προηγείται κατά πολύ του Τσίπρα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις», υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle. «Αίφνης, νέος κίνδυνος Grexit!» προειδοποίησε την Κυριακή η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Παράλληλα, η Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για την επόμενη πράξη της ελληνικής τραγωδίας και επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της διεθνούς πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας είναι καταστροφικό και καθιστά δημοφιλέστερη πλέον την προοπτική ενός Grexit. «Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται, αλλά μάλλον θα υποκύψει στις απαιτήσεις, διαγράφοντας κάποιες δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, καταφέρεται νέο πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Και από την πλευρά των δανειστών είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα ήθελαν να ξεφορτωθούν το ελληνικό πρόβλημα. Η προοπτική μιας εξόδου από το ευρώ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής», εκτιμά το φύλλο. Ειδικά για τους Χριστιανοδημοκράτες, το ζήτημα της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τις εκλογικές τους επιδόσεις, επισημαίνει από την πλευρά του ο σχολιαστής της Merkur, Σεμπάστιαν Χορς, ο οποίος υπενθυμίζει πως ο Σόιμπλε από τη μία είναι αδύνατον να συναινέσει στο αίτημα του ΔΝΤ για ανακούφιση του ελληνικού χρέους, αλλά από την άλλη είναι εξίσου αδύνατο να νομιμοποιήσει στα μάτια των βουλευτών του κόμματός του ενδεχόμενη έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. «Νέα κλιμάκωση της κρίσης του Ευρώ θα εξελιχθεί έτσι σε αληθινή δοκιμασία για τη συνοχή, τόσο της Ευρώπης όσο και της Ενωσης (Χριστιανοδημοκρατών)», είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του Χορς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή