Τα αδιέξοδα στην αγορά ηλεκτρισμού φέρνουν γκρίνια

Τα αδιέξοδα στην αγορά ηλεκτρισμού φέρνουν γκρίνια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανοιχτή διαμάχη στους κόλπους της αγοράς ενέργειας, με τους πάντες να βάλλουν κατά πάντων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη δίμηνη κρίση του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και τα αδιέξοδα που έβγαλε στην επιφάνεια, με επίκεντρο την περίφημη «χρέωση προμηθευτή» για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Η γκρίνια που σοβούσε εδώ και καιρό στην αγορά ηλεκτρισμού άρχισε να παίρνει χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης από το περασμένο Σάββατο, όταν ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, κατήγγειλε δημοσίως τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς για πρακτική χειραγώγησης της χονδρικής αγοράς και κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του Ιανουαρίου και έθεσε ερωτήματα για τον ρόλο και τη στάση της ΡΑΕ. Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για επιθετική τακτική από πλευράς των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, με στόχο τη δημιουργία τεχνικής έλλειψης ισχύος, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος. «Με αυτή την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και κέρδιζαν στην κρίση από τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε υψηλά επίπεδα» είπε και συμπλήρωσε ότι η ΔΕΗ αντίθετα επωμίστηκε το κόστος της κρίσης και συμπλήρωσε ότι μόνο από τη μετατροπή της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου Αλιβερίου και Πτολεμαΐδας με πετρέλαιο, το επιπλέον κόστος ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. «Αφήνω ένα ερωτηματικό για τη στάση των αρμοδίων αρχών» είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη ΡΑΕ, στην οποία όπως ανακοίνωσε θα αποστείλει και γραπτώς επιστολή σχετικά με τις επιπτώσεις και τους χειρισμούς την περίοδο της κρίσης.

Οι δηλώσεις Παναγιωτάκη προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της ΡΑΕ αλλά και των ιδιωτών παραγωγών. Αν και επισήμως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη τοποθέτηση, κύκλοι της αγοράς άφηναν αιχμές για υπερκατανάλωση φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα αλλά και για την απόφασή της να θέσει μέσα στην καρδιά του χειμώνα σε μακρά συντήρηση δύο μονάδες του Αγ. Δημητρίου. Κύκλοι της ΡΑΕ εξάλλου, δήλωναν ότι καταγγελίες εξαπολύονται απ’ όλες τις πλευρές αλλά δεν έχουν υπάρξει παραβιάσεις των κωδίκων, κάτι πάντως που θα εξετάσει η αρμόδια Αρχή μόλις παραλάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ.

Στο μεταξύ, ανεβαίνουν οι τόνοι αντιπαράθεσης και γύρω από το θέμα της «χρέωσης προμηθευτή», καθώς το αδιέξοδο που προκλήθηκε με την εκτόξευση της τιμής στα ύψη, έχει προκαλέσει ανησυχίες και νέα αβεβαιότητα σε όλους τους κλάδους. Οι ΑΠΕ βρέθηκαν πάλι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο στόχαστρο, καθώς η όλη συζήτηση κινείται γύρω από το έλλειμμα του λογαριασμού αποπληρωμής της «πράσινης» κιλοβατώρας, αφού η «χρέωση προμηθευτή» αποτέλεσε το εργαλείο για τον μηδενισμό του, με τους φορείς του κλάδου να επιχειρούν με σειρά ανακοινώσεων να εξηγήσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά. Εντονη ανησυχία εκφράζεται και από την πλευρά της βιομηχανίας για το ενδεχόμενο μετακύλισης της εν λόγω χρέωσης στα τιμολόγια, κύκλοι της οποίας βάλλουν ευθέως κατά των ΑΠΕ. «Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί κατάματα η αλήθεια, δηλαδή, ότι αν ο μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα έχει έλλειμμα, τότε πρέπει να μειωθούν οι ήδη υψηλότατες τιμές των ακριβότερων ΑΠΕ και όχι να τίθεται συνεχώς σε κίνδυνο όλη η αγορά» τονίζουν κύκλοι της ενεργοβόρας βιομηχανίας. «Η χρέωση προμηθευτών δεν είναι «Τέλος ΑΠΕ» και με κανένα τρόπο δεν συνιστά χρέωση των καταναλωτών υπέρ ΑΠΕ αλλά πρόκειται καθαρά για ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή