«Φρένο» μπαίνει στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

«Φρένο» μπαίνει στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καινούργια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών. Η πτώση των τιμών της ενέργειας ανάγκασε τις εταιρείες του κλάδου να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολος ο εντοπισμός καινούργιων κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS, το περασμένο έτος εντοπίσθηκαν μόνον 174 καινούργια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλον τον κόσμο, όταν μέχρι το 2013 ο μέσος όρος έφτανε στα 400 με 500 καινούργια κοιτάσματα τον χρόνο. Ανάλογη είναι η μείωση των δαπανών για την άντληση και εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Wood Mackenzie, το 2016 οι σχετικές δαπάνες δεν υπερέβησαν τα 40 δισ. δολ. όταν μόλις το 2014 έφταναν στα 100 δισ. δολ.

Οπως επισημαίνει ρεπορτάζ των Financial Times, η αλλαγή οφείλεται όχι μόνον στη φτηνή ενέργεια αλλά και στη στροφή που κάνει ο κλάδος προς «μη συμβατικές πηγές ενέργειας», όπως οι σχιστολιθικοί υδρογονάνθρακες στη Βόρεια Αμερική. Στη διάρκεια των περασμένων 10 ετών ο όγκος των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στη Β. Αμερική φτάνει στα 190 δισ. βαρέλια. Αιτία, η πρόοδος της τεχνολογίας που κατέστησε εφικτή την άντληση σχιστολιθικών υδρογονανθράκων από βραχώδεις ακτές.

Σύμφωνα με τον Μπομπ Φρίκλουντ της IHS Markit, μια σχιστολιθική πετρελαιοπηγή μπορεί να κοστίσει από 4 έως 10 εκατ. δολ. και να παράγει μόλις μερικές εβδομάδες μετά τον εντοπισμό της. Για τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε βαθιά νερά, χρειάζονται, αντιθέτως, τουλάχιστον πέντε χρόνια για την εκμετάλλευσή τους. Η Wood Mackenzie προβλέπει για το 2017 μια ήπια ανάκαμψη της δραστηριότητας φέτος, με περισσότερες από 500 γεωτρήσεις μέσα στο 2017, όταν το 2016 δεν υπερέβησαν τις 430.

Εξάλλου, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου, καθώς η συμμόρφωση των μελών του για περιορισμό της παραγωγής έφτασε στο 92%. Η Σαουδική Αραβία έχει από τις 10 Δεκεμβρίου προτείνει στο καρτέλ πετρελαίου περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Ανέφερε, μάλιστα, πως τον περασμένο μήνα μείωσε την παραγωγή της κατά 717.600 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή