«Εξωση» σε έναν σπουδαίο θεσμό του Εδιμβούργου

«Εξωση» σε έναν σπουδαίο θεσμό του Εδιμβούργου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν μόνον οι ελληνικές βιβλιοφιλικές διοργανώσεις προβλήματα επιβίωσης, ούτε μόνον οι Ελληνες εκδότες που διαρκώς αναζητούν τρόπους προβολής των βιβλίων τους. Τώρα, και το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, αφού αναγκάζεται να βρει καινούργια στέγη, καθώς το ίδρυμα που διαχειρίζεται την πλατεία Σάρλοτ, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποφάσισε την έξωση της σπουδαίας, διεθνούς ακτινοβολίας, διοργάνωσης. Επειτα από 33 συνεχόμενα χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου, που συγκεντρώνει πάνω από 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της λογοτεχνίας διεθνώς, θα αναγκαστεί να μεταφερθεί λίγο παραδίπλα, στην οδό Τζορτζ. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η διοργάνωση αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, κάτι που στελέχη της αρνούνται ότι συμβαίνει. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε αυτό το στάδιο, αλλά ως δημιουργική ομάδα ανθρώπων να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια λειτουργική λύση», είπε εκπρόσωπος του φεστιβάλ στον Guardian. Από την άλλη, στέλεχος της επιτροπής διαχείρισης της πλατείας Σάρλοτ, με τους εμβληματικούς κήπους, δήλωσε: «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε την παραμονή του φεστιβάλ, αλλά η δυσκολία είναι ότι δημιουργεί τόση αναστάτωση στους κήπους, που δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για οτιδήποτε άλλο». Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι, αν και η γιορτή αρχίζει τον Αύγουστο κάθε έτους και οι προετοιμασίες από τον Ιούλιο, οι κήποι δεν επανέρχονται στη φυσική τους κατάσταση πλήρως μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον τους, ιδίως επειδή αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στελέχη του φεστιβάλ βιβλίου λένε ότι, κάθε χρόνο, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην επηρεαστεί το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, αλλά προφανώς αυτό τελικώς δεν αρκεί, αφού η επιτροπή διαχείρισης προχωρεί στην «έξωση». Ωστόσο, η ίδια επιτροπή δεν θέλει να αφήσει τους κήπους εκτός της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ιδιαίτερα όσον αφορά το μεγάλο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, και αναζητεί νέους, λιγότερο επιβαρυντικούς τρόπους χρήσης των κήπων της πλατείας Σάρλοτ, για την οποία θα επενδυθεί περί το 1 εκατ. λίρες για ανάπλαση και αναδιαμόρφωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή