Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μία ιστορία πίστης με την ελληνική κοινωνία

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μία ιστορία πίστης με την ελληνική κοινωνία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Ερευνα, κείμενα, επιμέλεια: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός

Εκδοση Ιστορικού Αρχείου Eurobank Ergasias, 2016

Η κουλτούρα της αποταμίευσης σφράγισε την τάση των οικογενειακών προϋπολογισμών επί πολλές δεκαετίες τον 20ό αιώνα, δημιούργησε μία ολόκληρη αγορά, μία μηχανή τόνωσης της οικονομίας και συμβολής στα δημόσια έργα αλλά και ένα ορισμένο εργασιακό και κοινωνικό ήθος. Αν σήμερα η ιδέα ηχεί εκτός κλίματος εποχής, ο λόγος είναι οι κατακλυσμιαίες αλλαγές σταδιακά μετά τη δεκαετία του ’80 που επηρέασαν τη σχέση του πολίτη με την προσωπική του περιουσία. Ωστόσο, η αποταμίευση, ενεργή ακόμη ως αρετή, έστω και, αναγκαστικά, χωρίς πολλούς θιασώτες, αποτέλεσε ιδρυτική ιδέα για τους πρώτους αιώνες ανάπτυξης της Δύσης (18ος – 20ός).

Στην Ελλάδα, η αποταμίευση οδηγεί αυτόματα στον συνειρμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στους μεταλλικούς κουμπαράδες (ή κερματοπυξίδες) και στις εκθέσεις ιδεών. Πίσω όμως από έναν κόσμο νοσταλγίας και έναν τρόπο ζωής, η ίδια η ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) συνδέεται με όλα τα κεφάλαια της οικονομικής ζωής και της κοινωνικής οργάνωσης.

Μετά τη λειτουργική ενοποίηση του Τ.Τ. με την Τράπεζα Εurobank Ergasias A.E. το 2014, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναδύεται πλέον και με νέα συνείδηση της διαδρομής του, καθώς η ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου της Eurobank Ergasias με πρωτοβουλία της διοίκησης (2014) συστηματοποιεί όχι μόνο τα εξελικτικά στάδια της πορείας του αλλά συνεργεί προς την εξωστρέφειά τους. Προϊόν αυτής της νέας ώσμωσης, είναι το λεύκωμα «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Διαρκής προσφορά στην ελληνική κοινωνία», που εκδόθηκε πρόσφατα ως μία εκδοτική προσπάθεια του Ιστορικού Αρχείου.

«Το σύνολο των τεκμηρίων που συγκεντρώνονται συστηματικά από το Τμήμα», γράφει ο κ. Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, επιστημονικός υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Eurobank Ergasias, «οργανώνονται με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς αρχειονομίας, για να καταστούν αξιοποιήσιμα αφενός από τη Διοίκηση και τις υπηρεσιακές μονάδες της τράπεζας και, στο μέλλον, από ερευνητές που αναζητούν στοιχεία σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία και την εξέλιξη του ομίλου ή την ιστορία του ελληνικού πιστωτικού συστήματος». Ο τόμος που προέκυψε, αν και δεν διατίθεται στο εμπόριο, καλύπτει ένα βιβλιογραφικό κενό. Γεμάτο πληροφορίες και ελκυστικό φωτογραφικό υλικό, το περιεχόμενο του βιβλίου συγκεντρώνει το αποτέλεσμα της αρχειακής έρευνας για τη διοργάνωση της έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1900 – 2015, εκατόν δεκαπέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία», που φιλοξενείται ακόμη στον ισόγειο χώρο του μεγάρου της οδού Πεσμαζόγλου.

Το κτίριο αυτό, που χτιζόταν από το 1966 έως το 1970, υπήρξε επί μακρόν το επιτελικό κέντρο του Τ.Τ. Προηγουμένως στεγαζόταν σε νεοκλασικό κτίριο της Σταδίου 18, που κατεδαφίστηκε μαζί με δύο ακόμη κτίρια, για να επεκταθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1915 έως το 1939, το Τ.Τ. στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά στην πλατεία Κοτζιά.

Εχει ενδιαφέρον ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκανε τη θεσμική του εμφάνιση πρώτα στην αυτόνομη Κρητική Πολιτεία το 1900. Η καταγωγή της ιδέας εντοπίζεται στον ευρωπαϊκό 17ο αιώνα αλλά είναι στα τέλη του 18ου αιώνα που έχουμε την ίδρυση του πρώτου Ταμιευτηρίου (Αμβούργο, 1788). Στην Ελλάδα, αρχικά, το Τ.Τ. υπαγόταν στο υπουργείο Συγκοινωνιών και σταδιακά εξελίχθηκε σε αυτοτελή δημόσια υπηρεσία. Η αναδίφηση στην ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου γίνεται μία παράλληλη ανάγνωση της σχέσης κοινωνικής ιστορίας και εθνικής οικονομίας. Η εικονογραφία της εποχής είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή