Οταν ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας απαντούσε σε ερωτήματα Ελλήνων μαθητών

Οταν ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας απαντούσε σε ερωτήματα Ελλήνων μαθητών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έχει πραγματοποιήσει αρκετές επίσημες επισκέψεις στη χώρα μας ως υπουργός Εξωτερικών, για να συνομιλήσει με Ελληνες πολιτικούς. Σίγουρα, όμως, μερικές από τις πιο δύσκολες απαντήσεις για το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων και της Ευρώπης δεν χρειάστηκε να τις δώσει σε ομολόγους του αλλά σε Ελληνες μαθητές. Τον Ιανουάριο του 2014, λίγες ημέρες αφότου έκλεισε τα 58 του χρόνια, ήρθε στην Αθήνα για να δει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του, έκανε μια δίωρη στάση στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Παλλήνη, για να πάρει μέρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία είχε παρακολουθήσει η «Κ». Το εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα αποτελεί μέλος του PASCH, ενός παγκόσμιου δικτύου 1.400 σχολείων που δίνουν προτεραιότητα στη γερμανική γλώσσα και πολιτισμό.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο με 150 παιδιά από την Ελληνογερμανική Αγωγή, τη Γερμανική Σχολή Αθηνών αλλά και από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, ο κ. Σταϊνμάγερ ανέβηκε στη σκηνή και κάθισε δίπλα σε μια εξαμελή αντιπροσωπεία τελειοφοίτων από τα δύο πρώτα σχολεία, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα γερμανόφωνα της χώρας μας. Προς τιμήν του, είχε δηλώσει εξαρχής πως είναι ανοικτός σε κάθε ερώτημα των παιδιών και ότι θα δεχόταν να απαντήσει και σε απορίες από μαθητές στο ακροατήριο. «Ηταν τέτοια η προθυμία να του μιλήσουν τα παιδιά, που πολλά από αυτά κυνηγούσαν τους καθηγητές Γερμανικών του σχολείου μας για να τους διαβάσουν τα ερωτήματα και να βεβαιωθούν πως το λεξιλόγιο και το συντακτικό ήταν άψογα», έλεγε τότε στην «Κ» ο νεαρός και δυναμικός ιδιοκτήτης του σχολείου, Σταύρος Σάββας, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του συνεχίζουν την παράδοση της καινοτομίας στο εκπαιδευτήριο που ίδρυσε η μητέρα τους.

«Αγαπητέ κ. Σταϊνμάγερ. Τελειώνω φέτος το Λύκειο, μιλάω άπταιστα γερμανικά και θα ήθελα να σπουδάσω σε γερμανικό πανεπιστήμιο. Ως Ελληνίδα θα είμαι ευπρόσδεκτη στη χώρα σας;», τον ρώτησε μια δεκαεπτάχρονη. «Τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για να βελτιώσει τη θέση της στην Ευρώπη;», ρώτησε ένας συνομήλικός της. «Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες τα προσβλητικά σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ;», ήταν ένα ακόμα δύσκολο ερώτημα. Ανυπόκριτα προσηνής, με την άνεση του Ευρωπαίου statesman αλλά και με μεγάλη ευαισθησία για τους νεαρούς συνομιλητές του, ο τότε υπουργός φρόντισε να αντιμετωπίσει τα παιδιά με σοβαρότητα, σύνεση και σεβασμό. Μίλησε για τις ευρωπαϊκές αξίες, την καταπολέμηση των στερεοτύπων και τις αρετές που πρέπει να έχει σήμερα ένας νέος σε ηλικία Ευρωπαίος. Ο Σταϊνμάγερ δεν είναι άλλωστε ένας τυχαίος πολιτικός. Οι πράξεις του έχουν την ίδια βαρύτητα με τα λόγια του. Ας μην ξεχνάμε ότι δώρισε ένα νεφρό στην πάσχουσα σύζυγό του το 2010…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή