ΗΠΑ: Επιτροπή της Βουλής ζητά διευκρινίσεις για τον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών από τον Τραμπ

ΗΠΑ: Επιτροπή της Βουλής ζητά διευκρινίσεις για τον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών από τον Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χειρισμός από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια στο θέρετρό του στη Φλόριντα βρέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο του Κογκρέσου χθες όταν μια ομάδα εποπτείας ζήτησε από τον Λευκό Οίκο διευκρινίσεις για δημοσιεύματα στον τύπο στα οποία φέρεται ότι ο Τραμπ χειρίστηκε ένα ευαίσθητο θέμα εξωτερικής πολιτικής σε κοινή θέα φιλοξενούμενων του πολυτελούς κλαμπ.

Ο βουλευτής Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έστειλε επιστολή ζητώντας από τον Λευκό Οίκο λεπτομέρειες για το πώς αντέδρασαν ο Τραμπ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ βρίσκονταν στο θέρετρο γκολφ Μαρ-α-Λάγκο, που ανήκει στον Τραμπ, το Σαββατοκύριακο.

Φωτογραφίες που πήραν ιδιώτες φιλοξενούμενοι στην κοινή τραπεζαρία δείχνουν τον Τραμπ και τον Άμπε, μετά την εκτόξευση των πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, να συνομιλούν και να εξετάζουν έγγραφα ενώ βρίσκονται περικυκλωμένοι από τους βοηθούς τους.

"Αναφορές (στον τύπο) και αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα φαίνεται να δείχνουν ότι μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου χρησιμοποιούν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα για να παρέξουν φωτισμό για την εξέταση των εγγράφων", είπε ο Τσάφετζ στην επιστολή του προς τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ράιινς Πρίμπους.

Στην επιστολή προσθέτει, "Εκτός αυτών, ένας φιλοξενούμενος στο Μαρ-α-Λάγκο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με έναν άνδρα ο οποιος φέρεται να κρατά την 'πυρηνική μπάλα του φούτμπολ'" (όπως αναφέρεται στα αγγλικά ο ειδικός χαρτοφύλακας που περιέχει τους κωδικούς για την κήρυξη πυρηνικού πολέμου).

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για το θέμα της Βόρειας Κορέας με την ομάδα εθνικής ασφάλειας, σε ιδιαίτερο ασφαλισμένο χώρο στο Μαρ-α-Λάγκο, πριν και μετά το δείπνο του.

Ο Σπάισερ πρόσθεσε ότι είχε ληφθεί μια φωτογραφία αργότερα στο δείπνο με τον Τραμπ, και ότι "όλοι έβγαλαν κακοήθη συμπεράσματα" περί του τί μπορεί να είχε συζητηθεί ή όχι. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ειδικός ασφαλισμένος χώρος στο συγκρότημα και ότι "χρησιμοποιήθηκε δύο φορές εκείνη τη βραδιά για να μεταφερθεί στον πρόεδρο από την ομάδα του της εθνικής ασφάλειας η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα".

Ενώ ο Τσάφετζ αναγνώρισε πως ο εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι υπήρχαν ευαίσθητα έγγραφα στη τραπεζαρία, είπε ότι "υποθέτουμε ότι οι συζητήσεις με ξένους ηγέτες που αφορούν διεθνείς δοκιμές πυραύλων, και τα έγγραφα που χρησιμοποιούντα υποστηρικτικά σε τέτοιες συζητήσεις, είναι ευαίσθητης φύσης".

Ο Τσάφετζ ζήτησε από τον Πρίμπους να εξηγήσει στην επιτροπή της Βουλής εάν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφάλειας κατά τις συνομιλίες, να διευκρινίσει ποιά έγγραφα εξετάστηκαν στην τραπεζαρία σε κοινή θέα φιλοξενούμενων και να δηλώσει εάν συζητήθηκε οποιοδήποτε υλικό διαβάθμισης στους κοινούς χώρους του θερέτρου.

Ζήτησε επίσης λεπτομέρειες για το πώς ελέγχονται οι φιλοξενούμενοι στο Μαρ-α-Λάγκο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους ξένοι κατάσκοποι και να περιγραφούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας που ισχύουν στο θέρετρο εκτός από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή