Eurasia Group: Απίθανη η συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας

Eurasia Group: Απίθανη η συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη μιας πλήρους συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θεωρείται απίθανη από το Eurasia Group, που ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη θεωρεί σημαντικές υποχωρήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κάτι που δεν διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή. Σύμφωνα με το think tank, τα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η νομοθέτηση επιπλέον μέτρων λιτότητας προκαταβολικά, η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι αυτά που απαιτούν υποχωρήσεις και ευελιξία τόσο από τους δανειστές όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα σε Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM στο προσεχές Eurogroup δεν θα πρέπει να αναμένεται. Ωστόσο, εκτιμάται στην έκθεση του Eurasia Group, θα μπορούσαν εκεί να τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν μια πολιτική συμφωνία αργότερα και πριν από τις ολλανδικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου. «Αυτή η έκβαση μιας πολιτικής συμφωνίας που θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα μέτρα για την τεχνική εφαρμογή της στο EWG περίπου έπειτα από ένα μήνα είναι το καλύτερο σενάριο για τη Δευτέρα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν προκύψει μια πολιτική λύση τη Δευτέρα, εκτιμάται πως οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενδεχόμενο που δεν προβάλλει ως καταστροφικό για την Ελλάδα, δεδομένων των δημοσιονομικών επιδόσεων, ωστόσο μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο ένστικτο επιβίωσης του Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή