Σκληρή γραμμή από την Αθήνα

Σκληρή γραμμή από την Αθήνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από την αναθεώρηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2016, τα οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν και επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ, και την υπερκάλυψη των στόχων που είχαν τεθεί για την ελληνική οικονομία οχυρώνεται η κυβέρνηση, η οποία από χθες προσέρχεται στη διαπραγμάτευση σκληραίνοντας τη στάση της και διακηρύσσοντας ότι δεν πρόκειται να λάβει «ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έθεσε το νέο πλαίσιο εντός τους οποίου κινείται στη δεδομένη στιγμή η κυβέρνηση. Σταθερά απέναντι η κυβερνητική ηγεσία τοποθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι απαιτήσεις του οποίου χαρακτηρίζονται «παράλογες και εμμονικές», με την Αθήνα να καλεί για άλλη μία φορά τους εκπροσώπους του Ταμείου να λάβουν υπόψη «τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα». Στους πολέμιους των επιδιώξεών της η κυβέρνηση προσμετράει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι «οι απόψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μία δεκαετία είναι απλώς μη ρεαλιστικές». Η κυβέρνηση κάλεσε χθες και τις δύο αυτές πλευρές να διαφοροποιήσουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση, επιμένοντας ότι, εφόσον αυτό συμβεί, είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επενδύει σε ένα θετικό μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σήμερα στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο. Και πιθανότατα ετοιμάζει την αντιπρότασή της με τα «μηδενικά μέτρα λιτότητας». Αλλωστε, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι ουδέποτε υπήρξε πρόταση των θεσμών που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, προκαλώντας ερωτήματα. Ερωτήματα που ενισχύονται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για την ανάγκη υποχώρησης και το πολιτικό κόστος που θα έχει η οποιαδήποτε συμφωνία για την κυβέρνηση.

Βεβαίως και παρά την κυβερνητική αισιοδοξία για επάρκεια χρόνου τις αμέσως επόμενες ημέρες για την επίτευξη συμφωνίας, από όλες τις πλευρές θεωρείται ότι το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου έχει ήδη χαθεί. Η επίσημη ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup συμπεριλαμβάνει το ελληνικό ζήτημα ως ανοικτό και προς αξιολόγηση. Φαίνεται, την ίδια στιγμή, ότι τα εμπλεκόμενα μέρη μπαίνουν σε διαδικασία ανταγωνισμού ως προς το ποιος επείγεται περισσότερο για λύση. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες (Reuters) ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε βαθιά κρίση λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται κανείς για κλείσιμο της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, και ενώ η κυβέρνηση έχει συνδέσει την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι «το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει» και επιτέθηκε σε όσους «το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις τους δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και τροφοδοτούν την κινδυνολογία, απαιτώντας το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης», στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ν.Δ. Πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Στρασβούργο με τον κ. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα, τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή