Παραίτηση Φλιν, πλήγμα για τον Τραμπ

Παραίτηση Φλιν, πλήγμα για τον Τραμπ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη, σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από την παραίτηση του Μάικλ Φλιν, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Προσωπική επιλογή του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, ο απόστρατος στρατηγός αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τον σάλο που δημιούργησε η αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη ιδιώτης, τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης Ομπάμα.

Καταλυτικό ρόλο στην παραίτηση Φλιν φαίνεται να διαδραμάτισε το γεγονός ότι παραπληροφόρησε τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς, τον οποίο είχε διαβεβαιώσει κατ’ ιδίαν ότι δεν συζήτησε θέμα κυρώσεων με τον Ρώσο πρεσβευτή. Βάσει της εσφαλμένης ενημέρωσης, ο Πενς υπερασπίστηκε δημοσίως τον Φλιν, για να μείνει εκτεθειμένος όταν απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από την επίμαχη συνομιλία –την οποία, προφανώς, παρακολουθούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες– έφτασαν στον αμερικανικό Τύπο.

Στην επιστολή παραίτησης, ο Φλιν, ένθερμος θιασώτης της προσέγγισης με τη Ρωσία, αναγνώρισε ότι έδωσε στον Πενς και σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης «ελλιπή πληροφόρηση». Από την πλευρά της, η Κελιάν Κόνγουεϊ, εκ των πλέον στενών συνεργατών του προέδρου Τραμπ, υποστήριξε ότι ο Φλιν παραιτήθηκε επειδή «γνώριζε ότι είχε γίνει αλεξικέραυνο». Στη θέση του Φλιν, ο Τραμπ διόρισε προσωρινά τον απόστρατο αντιστράτηγο Κιθ Κέλογκ, ενώ στη λίστα των υποψηφίων για το αξίωμα περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα του πρώην διοικητή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους και του αντιναύαρχου Ρόμπερτ Χάργουαρντ.

Ωστόσο, το θέμα δεν φαίνεται ότι θα κλείσει εύκολα για τον Τραμπ. Σύμφωνα με τη Washington Post, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τις συνομιλίες του Φλιν με τον Ρώσο πρεσβευτή, προτού ακόμη διαρρεύσουν οι σχετικές πληροφορίες στον Τύπο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, να ζητήσει πλήρη διερεύνηση των πιθανών δεσμών της κυβέρνησης με τη Ρωσία, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών ζήτησε να διερευνηθεί αν ο Φλιν ενεργούσε κατ’ εντολήν του Τραμπ όταν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρεσβευτή. Αλλά και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι «η παραίτηση του στρατηγού Φλιν εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ έναντι της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν». Μέσα σε όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί επανέφεραν το αίτημά τους για διερεύνηση των καταγγελιών περί παρέμβασης της Ρωσίας υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την παραίτηση Φλιν εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη ρωσική Δούμα, Κονσταντίν Κοζάτσεφ, δήλωσε αναφορικά με την παραίτηση Φλιν: «Είτε ο Τραμπ δεν έχει αποκτήσει την ανεξαρτησία που χρειάζεται και είναι στριμωγμένος, είτε η ρωσοφοβία έχει διαπεράσει τη νέα κυβέρνηση από κάτω μέχρι πάνω».

Τις ανησυχίες για τη διαχείριση σοβαρών θεμάτων εθνικής ασφαλείας από τον Τραμπ ενίσχυσε η αποκάλυψη του CNN ότι ο πρόεδρος συζήτησε σχετικά με τη δέουσα απάντηση στην πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Aμπε, σε δείπνο που του παρέθεσε στο ιδιόκτητο κέντρο γκολφ, στη Φλόριντα, εν μέσω πολυάριθμων συνδαιτυμόνων.

Στο μεταξύ, οι New York Times, επικαλούμενοι κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέους πυραύλους «Κρουζ» μέσου βεληνεκούς, παραβιάζοντας μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, η οποία χρονολογείται στο 1987. Μια εξέλιξη η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διακηρυγμένη πολιτική Τραμπ για εξομάλυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή