Μέρκελ και Τσαχέντ για προσφυγικό

Μέρκελ και Τσαχέντ για προσφυγικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Να μη συνάψει «βρώμικες συμφωνίες» με την Τυνησία και τη Λιβύη, παρόμοιες με αυτήν που έχει συνάψει με την Τουρκία κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ η επικεφαλής των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή, Κάτριν Γκέριγκ – Εκαρντ. Οι χθεσινές συζητήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας, Γιουσέφ Τσαχέντ, στο Βερολίνο, ήταν σχετικά με τις επιστροφές, εθελούσιες και μη, Τυνήσιων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο Τσαχέντ εμφανίστηκε θετικός στην επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής Τυνήσιων που δεν λαμβάνουν άσυλο, αλλά υποστήριξε ότι «δεν συζητήθηκε καν» το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν στις ακτές της Τυνησίας ευρωπαϊκά κέντρα ασύλου, στα οποία θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων προσφύγων από όλη την Αφρική, που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι οι πρόσφυγες που πηγαίνουν από τη Λιβύη στην Ιταλία», είπε ο Τσαχέντ στην εφημερίδα Bild.

«Συζητήσαμε πώς μπορεί να βελτιωθεί ο επαναπατρισμός ανθρώπων και πώς να γίνει πιο ελκυστικός, με το να προσφέρουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης και βοήθεια για μια νέα αρχή», δήλωσε η καγκελάριος. «Πρέπει να είναι σαφές ότι οι υπόλοιποι θα απελαθούν χωρίς τη θέλησή τους. Αυτό πρέπει να γίνει πιο γρήγορα, γι’ αυτό συνομιλούμε με την Τυνησία».

Στη Γερμανία ζουν 30.000 Τυνήσιοι, εκ των οποίων οι 1.500 τελούν εν αναμονή απέλασης, ενώ πέρυσι απελάθηκαν 116. «Δεν είναι αρκετοί», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

«Η καγκελάριος πρέπει να μιλήσει στον Τυνήσιο πρωθυπουργό για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι για την ενίσχυση της γραμμής άμυνας κατά των προσφύγων», σχολίασε η επικεφαλής του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε, Κάτια Κίπιγκ. Αναφερόμενη στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η «πράσινη» Γκέριγκ – Εκαρντ προσέθεσε ότι «τα βασανιστήρια είναι το καλύτερο μέσο στρατολόγησης για το Ισλαμικό Κράτος».

Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν το σημείο της τραγωδίας στην Μπράιτσαϊντπλατς του Βερολίνου, όπου ο Τυνήσιος Ανις Αμρι σκότωσε 12 άτομα, οδηγώντας φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στις 19 Δεκεμβρίου. Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός είπε ότι, όταν ο Αμρι έφυγε από την Τυνησία, δεν υπήρχαν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης και ότι αυτό έγινε στις φυλακές της Ιταλίας. Σημείωσε επίσης ότι εκείνο που απέτρεψε την απέλαση του Αμρι στην Τυνησία ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα έγγραφα.

Προεκλογικός πυρετός

Στο μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με τους Χριστιανοδημοκράτες να περνούν στην επίθεση, διακινώντας στον Τύπο στοιχεία για την περίοδο κατά την οποία ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς ήταν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποκαλυφθεί κάτι που θα μπορούσε να προξενήσει πολιτική ζημιά στον Σουλτς, αλλά η καμπάνια μεταθέτει τη συζήτηση από άβολα για τους Χριστιανοδημοκράτες ζητήματα, όπως είναι η υπερβολικά ενεργή εξωτερική πολιτική του Βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζεχόφερ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Μυστικές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας (BND), Μπρίνο Καλ και τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής (BfV), Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Πηγές της Deutsche Welle ανέφεραν ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο χωρών έχει ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό, λόγω ανησυχιών ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία αντιμετωπίζουν κοινές απειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή