Η Ρώμη, έτοιμη να διασώσει δύο ιταλικές τράπεζες

Η Ρώμη, έτοιμη να διασώσει δύο ιταλικές τράπεζες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παροχή 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza ετοιμάζεται να προχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση, υπό το καθεστώς της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης που επιτρέπει την κρατική διάσωση των τραπεζών, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η Ρώμη βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για τη χρήση του μηχανισμού προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να ενισχυθεί με 8,8 δισ. ευρώ η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, μία από τις παλαιότερες τράπεζες και από τις πλέον προβληματικές στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο στις μέρες μας.

Η Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza δεν μπορούν να συναγωνιστούν τη Monte dei Paschi di Siena. Είναι, όμως, δύο περιφερειακές τράπεζες στη βιομηχανική περιοχή του Βένετο που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την απώλεια καταθέσεων και, όπως φαίνεται, από την κακοδιαχείριση. Οι Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza βρίσκονται από πέρυσι υπό την κηδεμονία του τραπεζικού ταμείου Atlante, που λειτουργεί με κρατικές εγγυήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια της Veneto Banca και της Banca Popolare di Vicenza εξακολούθησαν να πλήττονται, λόγω εκροής καταθέσεων. Τον περασμένο Ιούλιο, η Veneto Banca κατέφυγε στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η Ιταλία κατέθεσε προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών με περίπου 5 δισ. ευρώ.

Ενα ακόμη θετικό βήμα προς την εξυγίανση του ιταλικού τραπεζικού κλάδου είναι η υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της UniCredit, του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Η ανακεφαλαιοποίηση της UniCredit με 13 δισ. ευρώ, όπου ανάδοχος είναι μια κοινοπραξία διεθνών τραπεζών, πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.

Η Ιταλία καταβάλλει προσπάθειες για την ανόρθωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να βαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 200 δισ. ευρώ, τα οποία συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Εξαιρουμένων των προβλέψεων για τις επισφάλειες, τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 85 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή