Ανάκαμψη και… επιστροφή στο 2014

Ανάκαμψη και… επιστροφή στο 2014

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στο 2014 δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας, που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο, απλώς αντιστάθμισε τη «βουτιά» του 2015, όταν οι συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας διέκοψαν την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει το 2014. Ετσι η εικόνα του ΑΕΠ επανήλθε στα προ διετίας δεδομένα.

Παρά το συνολικά θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ του 2016, εξάλλου, κατά το τέταρτο τρίμηνο χτύπησε ένα προειδοποιητικό καμπανάκι, καθώς το ΑΕΠ σημείωσε υποχώρηση έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου κατά 0,4%, πιθανώς επειδή και πάλι άρχισε να διαμορφώνεται κλίμα ανασφάλειας, λόγω της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην αξιολόγηση. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, πάντως, σημείωσε αύξηση κατά 0,3%.

Συνολικά, το έτος πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις που υπήρχαν μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσον όρο 0,3%, ενώ τόσο οι θεσμοί όσο και η κυβέρνηση –στον προϋπολογισμό– προέβλεπαν υποχώρησή του κατά 0,3%. Η αύξηση του ΑΕΠ του 2016 κατά 0,3%, όπως την αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ταυτίζεται με την εκτίμηση που είχε διατυπώσει μία ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις χειμωνιάτικες προβλέψεις της. Η Κομισιόν εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,7% , όπως είναι και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Σε απόλυτο μέγεθος, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε περίπου 184,9 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια πριν, το 2014, ήταν και πάλι περίπου 184,9 δισ. ευρώ, ενώ στο ενδιάμεσο, το 2015, είχε υποχωρήσει σε περίπου 184,3 δισ. ευρώ.

Φυσικά, η σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα είναι καταλυτική. Το 2007, το ΑΕΠ ήταν 250,4 δισ. ευρώ. Οι απώλειες ξεπερνούν το 26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή