Οι αθηναϊκές ημέρες της Ηντιθ Χωλ και το πολυμεταφρασμένο βιβλίο της «Αρχαίοι Ελληνες»

Οι αθηναϊκές ημέρες της Ηντιθ Χωλ και το πολυμεταφρασμένο βιβλίο της «Αρχαίοι Ελληνες»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακούς να μιλάει, να γελάει, να χειρονομεί (σαν Ελληνίδα) και τη χαίρεσαι για το πάθος της, το πηγαίο τού χαρακτήρα της, την πολυπραγμοσύνη της. Είχε φθάσει στην Αθήνα, με καθυστέρηση από το Λονδίνο, λίγες ώρες πριν, αλλά η Ηντιθ Χωλ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Κing’s College του Λονδίνου, ήταν ακατάβλητη. Η επαφή με τους Ελληνες μοιάζει να την αναζωογονεί και όταν αναφέρεται σε αυτούς τούς θεωρεί ένα «όλον», αρχαίους και σύγχρονους, με τα πλην και τα συν. Βέβαια, στο βιβλίο της «Αρχαίοι Ελληνες» (εκδόσεις Διόπτρα), που την έφερε στην Αθήνα, έχει τολμήσει μια δική της κατασκευή, με τις δέκα χαρακτηριστικές ιδιότητες των Ελλήνων, πάνω στις οποίες έχει χτίσει την αφήγηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από την εποχή του Χαλκού μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ενα μεγάλο ιστορικό πανόραμα, που υφαίνεται με υλικό από τη λογοτεχνία, την οικονομία, την τεχνολογία, τη γλώσσα.

Στον «Ιανό», όπου έγινε προχθές η παρουσίαση, τα ερωτήματα ήταν πυκνά και τα περισσότερα από διαβασμένους αναγνώστες, και ήταν τόσα που έπρεπε κάποια στιγμή να διακοπεί η ροή της συζήτησης… η ώρα είχε περάσει! Αλλά η Ηντιθ Χωλ απολαμβάνει την αθηναϊκή εμπειρία της. Καλεσμένη από τους εκδότες της, από τον οίκο Διόπτρα, και με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και της Αλεξάνδρας Αυγερινού, η Ηντιθ Χωλ είναι ένας άνθρωπος που έχει κατανοήσει τον ελληνικό τρόπο με θαυμαστή διεισδυτικότητα. Δίνει περισσότερη έμφαση στη θάλασσα και όχι στην πόλη, ως στοιχείο προόδου των αρχαίων Ελλήνων. Και μιλάει για την περιέργεια των Ελλήνων που τους έκανε να ταξιδεύουν και να έχουν ανοικτά μυαλά. Και συχνά, όπως λέει, η φτώχεια έκανε τους Ελληνες να αφήνουν μικρά και άγονα εδάφη για να βρουν μεγαλύτερα και πιο εύφορα. «Καιρός να κάνουν και πάλι μια πνευματική επανάσταση, οι Ελληνες!» είπε γελώντας. Αλλά μάλλον το εννοούσε.

Δίπλα της ήταν ο ευγενής και χαρισματικός καθηγητής Θεατρικών Σπουδών Βάλτερ Πούχνερ, ο οποίος γνωρίζει την Ηντιθ Χωλ πολλά χρόνια και έχει παρακολουθήσει την έρευνά της. Χθες, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δική του πρωτοβουλία, η Ηντιθ Χωλ ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή