Eurasia Group για Κύπρο: Απομακρύνεται η επανένωση που θα έδινε ώθηση στην οικονομία

Eurasia Group για Κύπρο: Απομακρύνεται η επανένωση που θα έδινε ώθηση στην οικονομία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου συρρικνώνονται, καθώς η πιθανότητα της επανένωσης του νησιού παρουσιάζεται μακρινή, υποστηρίζει σε σημείωμά του το Eurasia Group, στο οποίο τονίζεται ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα στην επίτευξη μίας συμφωνίας για το Κυπριακό.

«Μία σειρά από πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν στο παρόν μία πολιτική ρύθμιση απίθανη (πλέον δίνουμε μόνο 35% πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επανένωση μέσα σε αυτό το έτος). Μετά το 2017, οι πιθανότητες για μία συμφωνία θα μειωθούν περισσότερο, ιδιαίτερα εάν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αποκτήσει περισσότερο εθνικιστική στάση για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του το Μάρτιο του 2018 ή εάν αποτύχει να επανεκλεγεί», υπογραμμίζει το Eurasia Group.

Το think tank αναφέρει ότι η επανένωση της Κύπρου θα έδινε ώθηση στην οικονομία του νησιού και μία συμφωνία θα διευκόλυνε την ανάπτυξη του τομέα του φυσικού αερίου και την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία. Κατ΄ επέκταση, η αποτυχία των συνομιλιών οδηγεί σε υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

Στη συνέχεια, το Eurasia Group εκθέτει τους τρεις παράγοντες που καθιστούν τις συνθήκες για μία συμφωνία προβληματικές. Ως βασικό πρόβλημα τοποθετείται η στάση της Τουρκίας, εφόσον διατηρεί σκληρή στάση σε ζητήματα ασφαλείας και άλλα θέματα κλειδιά, οικονομικής φύσεως. Επίσης, το think tank διευκρινίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει διστακτικός ως προς την υπογραφή μίας συμφωνίας επανένωσης του νησιού εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 16 Απριλίου, το οποίο θα διασφαλίσει τη χορήγηση επαυξημένων εξουσιών στο αξίωμά του. Παράλληλα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα οι προοπτικές μία συμφωνίας παραμένουν αβέβαιες, ενώ εάν το δημοψήφισμα εξελιχθεί σε φιάσκο για τον ίδιο τότε οι πιθανότητες θα εξαϋλωθούν. Ο ρόλος της Άγκυρας έχει γίνει λιγότερο εποικοδομητικός, αφού επιμένει στην χορήγηση ίσων δικαιωμάτων στους Τούρκοκυπρίους ανάλογων με αυτά των Ελληνοκυπρίων – αίτημα δύσκολο καθώς Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν κράτη – μέλη της Ε.Ε. σε αντίθεση με την Τουρκία.

 

Την ίδια στιγμή, ο διχασμός της κοινής γνώμης στην Κύπρο και τα Κατεχόμενα μεγαλώνει και οι εξελίξεις στην γεωπολιτική σκηνή δεν είναι ελπιδοφόρες. Όπως σχολιάζει το Eurosia Group, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει καταστήσει την εμπλοκή της Ουάσιγκτον σχεδόν ανενεργή – γεγονός που ισοδυναμεί με λιγότερη πίεση προς την Τουρκία και τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες για μία λύση.

 

Το think tank προβλέπει τον εκτροχιασμό των συνομιλίων για το Κυπριακό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς αυτές θα χάνουν τη δυναμική τους.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή